Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МАРИЯ ГЕОРГИЕВА Е НОВИЯТ ШЕФ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ БАНКОВ ИНСТИТУТ

Общото събрание на съдружниците на Международен банков институт ООД, което се проведе на 20 декември в кабинета на подуправителя на БНБ Божидар Кабакчиев, реши от началото на 2001 г. той да се ръководи от Мария Георгиева. Досегашният директор на института Камелия Стефанова се оттегля поради приключване на втория й тригодишен мандат на тази длъжност.
В банковата система помнят, че всъщност Мария Георгиева бе първият директор на Международния банков институт, който бе създаден на 26 септември 1991 година. Тя го управлява до края на октомври 1994 г., когато преотстъпи тази длъжност на Камелия Стефанова. Тогава Георгиева напусна института, за да се включи в създаването на Българо-руската инвестиционна банка (сега Стопанска и инвестиционна банка).
Мария Георгиева бе един от първите изпълнителни директори на БРИБ заедно с Емил Кюлев и Атанас Колев. Тя остана в мениджмънта на кредитната институция до февруари 1998 г., когато напуска поради несъгласие с подготвяните структурни промени в банката и с финансовите планове на новите й акционери. През май 1999 г. Мария Георгиева пое ръководството на управление Активи и пасиви в Централна кооперативна банка, което ръководи и в момента. Шест години след като освободи директорското кресло на Международен банков институт, през 2001-а Мария Георгиева отново ще седне в него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във