Банкеръ Daily

Финансов дневник

Любомир Дацов: Необосновано е повишаване на данъците заради непрецизирани разходи

Данъците от години се покачват, но от икономическа гледна точка повечето от тези вдигания почти нямат икономическо обяснение и ако например екологичният елемент при вдигането на данъка донякъде е разбираемо, другите неща могат да бъдат обяснени единствено от една гледна точка - в момента се намираме на върха на икономическия цикъл, рано или късно ще започнат да се появяват негативни ефекти върху икономическия растеж, така че правителството би могло и би искало да си осигури буфери. Такова нещо би било разбираемо, ако допълнителните приходи от тези данъчни изменения бъдат спестени, а не бъдат включени и похарчени в бюджета за следващата година и по-нататък. Това каза финансистът Любомир Дацов по повод данъчните промени от догодина пред БНР. 

"Да бъдат отново повишени данъците, за да бъдат похарчени за разходи, които всички сме единодушни, че в момента се нуждаят от много голямо прецизиране и по-голяма ефективност, на мен също ми се струва необосновано. Бюджетът трябва да се планира и да се изпълнява на превишение, не по-малко от 1% от БВП", смята Дацов.

Според него съществуват много луфтове и структурни предизвикателства в самия бюджет, защото, когато повечето оценки са около 2020 - 2021 година - се забави икономиката, тогава приходите в бюджета ще спаднат, което ще е нормално поради понижаване на икономическата активност, а разходите няма как да бъдат свити, тъй като много от разходите в българския бюджет поради спецификата на законодателството така са направени, че нямат никаква гъвкавост - не могат да бъдат намалени, без това да даде осезаем негативен ефект върху получателите и ползвателите на тези бюджетни средства.

"Една от предложените промени, съгласувана със синдикатите, а не с работодателите, е всъщност вдигането на тавана на дохода за социално осигуряване. Няма логика едно такова вдигане, защото между 2500 и 3000 лева са висококвалифицираните работници в България и част от добре платените, но не чак толкова високо квалифицирани - средната класа в България. И ти я удряш с едни допълнителни проценти, отнемаш ги в момент, в който би трябвало точно обратното - да се опитваш да я стимулираш, за да я създаваш", каза още Любомир Дацов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във