Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лихвите ще се вдигнат, да се готвим за забавяне на икономиката, прогнозира Петър Андронов

Краят на ниските лихви идва не само в България, но и навсякъде. Европейската централна банка вече е обявила, че ще започне лихвен растеж през втората половина на 2019 г. Това коментира председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред Би Ти Ви.

„Федералният резерв на САЩ започна процеса на корекция през декември 2015 г. и от тогава на 8 стъпки по 0,25% се увеличи от 0 до 2% лихвата по доларите. Вероятно ЕЦБ ще следва такъв плавен преход. Това ще има различни ефекти. Най-сетне нулевите лихви по депозитите ще се заменят с нещо положително, но за кредитополучателите това няма да е добра новина”, обясни Андронов. 

Върви ли светът към нова финансова криза? Според Андронов трябва да сме готови за забавяне на икономиката в глобален план, защото вече има „прегряване” в САЩ и Европа, а зад Океана скоро ще отбележат 10 г. растеж – 80-годишен рекорд, след който няма как да не се навлезе в следващата фаза.

Банкерът беше категоричен, че нашата банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. Според него нашата страна е атрактивна за инвеститорите заради ниската цена на труда, стабилните фискални параметри както и ред други фактори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във