Банкеръ Daily

Финансов дневник

Левон Хампарцумян: Около 1 млн. българи нямат елементарната квалификация за работа

Заради системното недофинансиране на образованието има около 1 млн. души, които са функционално неграмотни. Това каза главният изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян пред bTV. 

"На тези хора дори да им предложиш работа, нямат елементарната квалификация да я свършат. Ако преди 30 години се хванеше един не много образован човек – след 3 месечен курс, той става тракторист. Днес един трактор струва 30 млн. евро, а таблото му е малко по-просто от това на самолет – не може с три месеца да се научиш", разясни  Хампарцумян.

Преди дни той получи наградата на в. "Банкеръ" за цялостен принос към развитието на банковата система.

Според него е важно да има голяма средна класа и подходяща инфраструктура, за да се повиши стандартът на живот в България.

Той коментира и проблема с хроничната бедност, като по думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма.

"През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия. След това едно развитие на социализъм ни докарва през 1990 г. да сме в икономически фалит. Не последните 30 години са ни вкарали в беля, а предишните 50 плюс следващите 30", отбеляза  Левон Хампарцумян. 

Хампарцумян сравни начина на живот на семейство Баневи с този на френската кралица Мария Антоанета, която е останала в историята с изказването си "като нямате хляб – яжте пасти"

"Арогантното потребление в едно бедно общество е толкова безвкусно и неприемливо. (…) Аз като отговарях за приватизацията на тях нищо не съм им продавал. Според мен, това което са правили е било в рамките на законите, такива каквито са ги писали тогава. Апетитът идва с яденето, с времето са направили неща, които също ги пише в законите, но в Наказателния кодекс", обясни банкерът..

Facebook logo
Бъдете с нас и във