Банкеръ Daily

Финансов дневник

Левон Хампарцумян: Няма как да богатеем без повишаване на цените

Ако има повишаване на заплатите неминуемо, ще има и повишаване на цените. Когато има процеси, които водят до по-високи цени и биха довели до по-високи заплати в определени сектори, това е свързано със забогатяване. Няма как да забогатеем без ценовите равнища да отиват нагоре. Това каза пред bTV главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. 

По думите му имаме растяща икономика от доста време, има и процеси в света, които водят до промяна на цените на енергонисителите, които се покачват и естествено, това се отразява и в България.

Банкерът се спря и на идеите за отмяна плоския данък. Той посочи, че всяко увеличение на данъците трябва да бъде свързано с предоговоряне на обществения договор, заради който плащаме данъци.

"Вероятно е в един момент да има по-висока дънъчна ставка. Как ще се използват данъците  обаче е по-важно. Дали сме склонни да даваме пари на тези хора, които в момента ни харчат данъците – това е една голяма въпросителна. Ако ги използват за неработещи камери и вълнисти магистрали, просто няма да бъде най-добрият договор", допълни Левон Хампарцумян. 

Според него това, че лихвите по жилищните кредити поскъпват, означава, че има кой да купува. Обратното би било страшно за икономиката и държавата, защото би означавало, че има криза в потреблението

Facebook logo
Бъдете с нас и във