Банкеръ Daily

Финансов дневник

Левон Хампарцумян: Еврото не носи по-висок стандарт

Еврото го имаме в джоба си от 22 години с фиксирания курс. Ако има негативни ефекти, да сме ги усетили. Кредитите ще се превалутират в евро, което ще стане с определени регулации. Ще се присъединим към една зона на по-висока степен на благоденствие. Но еврото не носи по-висок стандарт – нашият труд го носи. Това каза главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян по повод евентуалното приемане на страната ни в еврозоната.

Банкерът посочи, че Зимната икономическа прогноза на Европейската комисия е просто едно предупреждение, че може би възходящият цикъл на икономиката в света и Европа, който продължи доста години, е към края си.

По отношение на българската икономика Левон Хампарцумян каза, че днес живеем по-добре, отколкото преди 30 години. "Винаги ще има недоволни. Въпросът е на икономически по-активните и предприемчиви да им се създадат подходящи условия да работят", коментира той. 

По думите му е много по-важно какво се случва със заплатите в частния сектор, а не в бюджетната сфера."Има сегменти, в които конкуренцията за хора е много голяма и заплатите вървят много бързо нагоре - ИТ, производство на стоки за експорт, услуги за експорт. Нещата куцат в тази част на трудовия пазар, когато хората нямат необходимата подготовка, образование", обясни банкерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във