Банкеръ Daily

Финансов дневник

Лагард: Ефектът от "Брексит" ще е от доста лош до много лош

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард предупреди, че ако британците гласуват на референдума на 23 юни за напускане на Европейския съюз, това може да има съществено негативно влияние върху икономиката на Обединеното кралство. По този начин и шефът на водещата международна финансова институция, базирана във Вашингтон, се присъедини към серията предупреждения за потенциалната висока цена, която ще трябва да платят британците, в случай че гласуват за "Брексит" през следващия месец.

На пресконференция в Лондон Лагард отбеляза, че вот в полза на напускането на ЕС може да "хвърли страната в продължителен период на повишена несигурност, което да доведе до нестабилност на финансовите пазари и да навреди на британското производство".

Според нея негативното влияние върху британската икономика от евентуален сценарий "Брексит" ще варира от "доста лошо до много, много лошо".

Най-големите рискове пред икономиката на Великобритания са свързани именно с предстоящия на 23 юни ключов референдум. "Брексит" може да удари пазарите на акции, цените на жилищата и да доведе до повишение на цената на кредитите. В същото време несигурността относно евентуалното излизане на страната от ЕС вече вреди на британските инвестиции и на разкриването на работни места на Острова, посочи Кристин Лагард, визирайки последен годишен анализ на МВФ за Обединеното кралство, представен по-рано днес.

Ако обаче британците гласуват за оставане в рамките на ЕС, това ще доведе до отскок на икономическия растеж през втората половина на годината. Но при сценарий "Брексит" МВФ вижда рискове за навлизане на Великобритания в самогенериращ се цикъл на по-слаб икономически растеж. Внезапно спиране на инвестициите в ключови сектори на икономиката като пазара на недвижими имоти и финансовата сфера може да изостри допълнително проблема с и без това рекордния дефицит по текущата сметка, се казва в доклада на МВФ.

Фондът също така предупреждава, че след евентуален "Брексит" властите в страната ще бъдат изправени пред години на трудни търговски преговори с ЕС и с другите световни икономики, което ще удари по инвестициите на Острова и ще натежи силно върху икономическото доверие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във