Банкеръ Daily

Финансов дневник

Квесторите на КТБ получили указание от Искров да фалират банката

"Квесторите на КТБ са получили от управителя на БНБ Иван Искров указание да фалират банката", заяви пред Нова телевизия финансистът Кольо Парамов. По думите му през юни и юли 2014-а главната задача е бил фалитът на КТБ, както и това да не се допусне ГЕРБ, респективно Бойко Борисов да направи второ правителство. "Квесторите трябваше да направят абсолютните обезценки", обясни още Парамов, но отказа да назове името на поръчителя.

Вчера прокуратурата започна разследване на дейността на квесторите Елена Костадинчева и Станислав Лютов за умишлена безстопанственост. Прокуратурата подозира, че в периода ноември 2014 г. - 26 март 2015 г. те не са положили нужните грижи за запазване на имуществото на КТБ, от което са настъпили значителни щети за банката. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че в последните си дни в обявената в несъстоятелност банка двамата квестори са преправяли договори с преференциални лихви на обикновени. Двамата квестори в КТБ обаче заявиха, че действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. От Централната банка пък отрекоха твърденията на квесторите и обясниха, че банката не им е позволила да предоговарят влогове.

От своя страна Парамов препоръча на главния прокурор Сотир Цацаров да не позволи квесторите на КТБ да бъдат разпитвани само от един следовател, а по време на разпита да присъстват и прокурор, и съдия.

На въпрос в чии зависимости е оплетен Иван Искров, финансистът посочи, всички, посещавали къщата на банкера Цветан Василев, са филмирани и в един момент всичко ще излезе наяве. "Затова аз го призовавам да извади записите, за да разбере България каква е същността на политическата власт", отсече Кольо Парамов. По думите му записите в къщата на Василев са правени от 2009 до 2013 година.

Парамов е убеден, че цялата политическа класа е на тръни заради Василев и всички се надяват той не да отиде в Белград, а в Панама или някъде другаде. Финансистът призова и за промяна на Закона за банковата тайна.


 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във