Банкеръ Daily

Финансов дневник

Квесторите на КТБ отхвърлиха обвиненията на премиера за преправяне на договори за депозити

"За целия период на нашето управление като квестори на КТБ сме работили изключително и само в рамките на законовите предписания и в изпълнение на указанията на надзорните ни институции". Това посочват квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев в своя позиция до медиите. Реакцията им е в отговор на отправените към тях обвинения от страна на премиера Бойко Борисов по време на вчерашното заседание на кабинета.

Пред министрите премиерът обяснява как квесторите са освободили огромни обезпечения по кредити и са преправили над 1000 договора за депозити, стана ясно от стенограмата на заседанието. Борисов уточнява, че това се е случило в последните дни преди квесторите да бъдат сменени от временните синдици, избрани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а заради тези действия се очакват съдебни дела. Той заявява още, че получил информация за работата на квесторите от "службите" и очаква развитие в следващите две, три седмици.

"Изплащането на обезщетения на граждани до защитения размер от Фонда за гарантиране на влоговете в банки е сложен и интегративен процес, който беше проведен в непрекъснато и тясно взаимодействие с Фонда за гарантиране на влоговете и БНБ и при точно спазване на дадените от тях указания – начин на работа, който прави самоволните действия невъзможни. За този обем от работа съществува пълна документация и прозрачност в банката", подчертават квесторите.

"Изразяваме крайно недоумение от необоснованите обвинения към нас, свързани с тази сфера от нашата дейност. Заявяваме, че в нито един момент не сме нарушили закона и настояваме за незабавна ескпертна проверка по тези обвинения поради драстичното им разминаване с обективната истина", пишат още квесторите на КТБ. Те обясняват, че въпросът с обезпеченията е подробно разгледан в заключителния ни доклад, предоставен на БНБ, на временната анкетна комисията към Народното събрание във връзка с Корпоративна търговска банка.

В деня на встъпването в длъжност на синдиците на КТБ този доклад е връчен на финансовия министър, на заместник главния прокурор, на главния секретар на МВР, на председателя на фонда, както и на самите на синдици.

"В него са ясно обяснени и мотивирани действията ни при стриктно спазване на закона, предвидените процедури и указанията на надзорните институции. Оставаме на разположение на компетентните разследващи органи за каквото и да било съдействие", посочват още квесторите на КТБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във