Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КТБ с оборот за над 1 млрд. лв. на "Българска фондова борса - София" за 2013 година

Корпоративна търговска банка" АД получи първа награда за посредник, реализирал най-висок оборот на "Българска фондова борса - София" АД (БФБ - София) през 2013 година. Това стана ясно днес по време на традиционната годишна церемония по награждаването на инвестиционните посредници, постигнали най-високи резултати през изминалата година. За последните 12 месеца КТБ е реализира оборот на стойност малко над 1 млрд. лв., който възлиза на 33% от общия оборот сделки. Наградата бе връчена от изпълнителния директор на борсата Иван Такев.

Второ и трето място в класацията за посредници с най-висок оборот заеха "Уникредит Булбанк" АД с изтъргувани книжа от 494 млн. лв. и "Капман" АД със сделки за 171 млн. лева.

"Карол" АД беше отличен с приз за инвестиционен посредник сключил най-много сделки на "БФБ - София". За изминалата година първенецът има над 42 хил. договора, което му осигурява една четвърт от общия брой споразумения, сключени на регулирания пазар.

Другите две призови места спечелиха "Елана Трейдинг" АД и "БенчМарк Финанси" АД, които са сключили съответно 20 438 и 15 349 сделки.

С награди в категорията "Инвестиционен посредник с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар" през 2013 г. бяха отличени дружествата "Спиди" АД и "Елана Агрокредит" АД. Техните грамоти бяха връчени от другия изпълнителен директор на борсата Васил Големански.

Той връчи още една грамота на "БенчМарк Финанси" АД за това, че фирмата е със знай-значим принос в сферата на развитието на капиталовия пазар за миналата година.

Двамата изпълните директори на "Българска фондова борса - София" не пропуснаха възможността да добавят, че за изминалата година оборотът на борсата е нараснал с цели 76% спрямо 2012 година и изразиха надеждата си, че тази възходяща тенденция ще продължи и това ще се отрази благоприятно на пазара. За 2013-а на фондовата ни борса са били сключени 77 069 сделки, което е повече, спрямо постигнатите резултати от 68 855 сделки през 2012 година.

Ръст има и спрямо оборота, където са регистрирани сделки на обща стойност от 1.5 млрд. лева. Това е значително по-добро представяне от 2012 г., когато бяха разменени книжа за 864 млн. лева.

 

Петър Петров

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във