Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кредитите от бързи станаха експресни

Рекордно ниските лихви по стандартните кредити провокират банките да търсят алтернативни източници на доходност. Ако погледнем ситуацията на пазара към момента - след празниците, хората харчат интензивно  спестяванията си. Или,  изтеглили повечко заеми, посягат към бързите кредити за запълване на "дупки' или за рефинансиране на кредит.

Тези заеми осигуряват и добри маржове на печалба за предлагащите ги компании. Очаквано банките не пропуснаха шанса си и се възползваха от тези възможности. През  мобилните телефони и имейлите на гражданите  заваляха съобщения, подканващи ги да се възползват  от банковата алтернатива на бързите кредити - експресните заеми. В  моловете пък се появиха банкови центрове за скоростно отпускане на пари при облекчени условия. 

"При наблюдаващия се непрекъснат тренд на подобряване на качеството на кредитите в потребителския сегмент е логично банките  да проявят траен интерес към определени клиенти - за т. нар. бързи кредити. Целта е те да преминат в категорията банкови клиенти, което ще носи много ползи и за тях, и за банката с оглед разширяване на клиентската база", обясни пред "БАНКЕРЪ" главният изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка Илиан Георгиев.

Какво обаче ни предлагат банките и с какво е то по-различно от добре познатите ни бързи кредити? Оказва се, че въпреки многото прилики между двата вида кредити при банковите не става въпрос точно за заеми, които се ползват до заплата.

Сходства между бързите и  експресните заеми има по отношение на бързината на отпускането на кредита, облекчените процедури, липсата на изисквания за доказване на доход или на застраховка (отсъства и необходимостта от задължителен превод на работна заплата в съответната банка, за да бъде отпуснат кредитът). Практиката показва, че за разлика от банките, които съобщават каква е лихвата за даден период по експресния заем, фирмите за бързи кредити обичайно съобщават на клиентите си  само колко пари дължат за седмицата или за месеца. Единствената база за сравнение е годишният процент на разходите (ГПР), който по закон не може да надвишава 50 на сто. Проверката ни показа, че обичайно банките дават по-нисък ГПР от законоустановения максимум, докато при фирмите за бързи кредити той често е на ръба на 50-те процента.  

Освен това експресните заеми са с по-консервативно оценяване на кандидатите, което гарантира отговорно кредитиране, подчертават хората от бранша. 

"Клиентите имат предвидими разходи, получават правилна оценка на тяхната платежоспособност, а с това и шанс да надграждат кредитната си история в банкова институция. И всичко това се случва в условията на бързина, която в много случаи е по-добра от т.нар. фирми за  бързи заеми", подчертават от Българо-американската кредитна банка.  

Кои банки обаче предлагат заеми в този сегмент?

Времето, което е нужно на служителите на "УниКредит Булбанк" да вземат решение за отпускане на кредит е до два часа. А кандидатстването става само срещу лична карта. Застраховка има, но по желание на клиента - срещу минимално месечно заплащане, се дава така необходимата сигурност, че кредитът ще се погасява в проблемни моменти, например при освобождаване от работа или в случай на временна нетрудоспособност.

Друга финансова институция, която предоставя подобни заеми, и то до 30 минути, е "Банка Пиреос". При положителен отговор парите могат да бъдат усвоени в рамките на час-два. Българското поделение на гръцката банка отпуска бързи кредити на български граждани на възраст между 21 и 65 години, които имат постоянни месечни доходи. За да заяви желанието си за такъв кредит, клиентът трябва да посети някой от клоновете на банката, да представи валидна лична карта и да заплати такса. Бързият потребителски кредит в "Банка Пиреос" е с лимит до 5000 лв., а срокът на погасяване е до 36 месеца.

В Пощенска банка също одобряват кредити почти на момента - до 40 минути.

"Тази есен открихме нашите специализирани центрове за потребителско кредитиране "Моменто" в три големи търговски центъра в София - Paradise Center, Sofia Ring Mall и Serdika Centеr. В тях предлагаме бързо одобрение за потребителски кредити“, съобщиха от финансовата институция. Специфичното е, че на тези гишета не се извършват традиционните за една банка  касови операции и транзакции.  Във всеки "Моменто" център клиентите на банката могат да кандидатстват за експресния потребителски кредит - за финансиране до 20 000 лв., със срок на изплащане до 84 месеца. И в тази банка процедурата за получаване на заем е облекчена. Няма и скрити такси - единственото, което клиентът заплаща, са месечните вноски.

За кредит от 2000 лв., взет от Пощенска банка, човек ще заплаща месечна вноска от 40 лв., а за 10 000 лв. - по 199.99 лв. на месец. Потребителите сами избират как да получат парите си от вече одобрения кредит - по открита банкова сметка да изтеглят в брой от най-близкия офис на финансовата институция или да ги получат от всеки един агент на Western Union в страната.

Новите центрове са част от стратегията на банката за развитие на иновативни канали за финансиране, по която ще продължи откриването на подобни гишета за бързо отпускане на кредити и през сегашната  година.

Кандидатите за експресен заем от Българо-американската кредитна банка също предоставят само лична карта, необходимо е обаче да докажат, че имат имат регулярни доходи. Банкерите оценяват и отношението на бъдещите си клиенти към обслужването на кредити. Процедурата за кандидатстване тук също е бърза и олекотена, оскъпяването е малко по-високо от това при стандартния потребителски кредит. Плюс е, че кандидатстването за кредит и получаването на сумата е възможно всеки ден до 22 ч., включително и в празничните дни. Усвояването на кредита става веднага през всеки CashM банкомат чрез SMS код. В допълнение, клиентите получават безплатен достъп до Виртуалната банка BACB Plus и мобилното  банкиране, като по този начин могат да следят погасяването на кредита си.

Сред банките, осигуряващи бързо отпускане на заеми е и "Ти Би Ай Банк". Финансовата институция предлага на клиентите си потребителско финансиране до 10 000 лв. за срок  до 48 месеца само срещу лична карта. Одобрението за отпускане на кредит става до един час след подаване на искането за кредит, а при целевото финансиране разрешение се получава в рамките на 15 минути.

За да не се стига до усложняване на отношенията кредитор - потребител, независимо дали човек избере да получи бързи пари от банкова, или небанкова финансова институция, експертите препоръчат тегленето на заеми да не бъде моментен импулс, а да се планира. Дори и да има остра необходимост от финансиране на момента, бъдещият кредитополучател трябва да направи внимателна преценка какво точно взима и какво трябва да върне - за целта е нужно да прегледа и сравни повече от една от офертите на пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във