Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Корпоративна банка влиза в мобилните плащания

Корпоративна банка подписа на 14 септември споразумение с унгарските фирми Целум Глоубъл Иновациос ес Солгалтато (Cellum Global Innovacios es Szolgaltato Zrt) и Алтус-Консалт (Altus-ConsAlt Kft) за създаване на съвместна компания, която ще предлага услуги в областта на мобилните разплащания. В нея ще участва и дъщерното дружество на банката Велдер консулт ООД.


Бъдещото съвместно дружество ще предлага и търговия чрез мобилни устройства (телефон) и комуникации в близък обхват- NCF (Near Field Communications). Плановете са то да бъде учредено до края на календарната 2011 г. и да започне дейността си в началото на 2012 г., като предлагането на услугите за мобилни разплащания ще започне след успешното преминаване на всички тестове за сигурност.


Унгарският партньор в бъдещата съвместна компания - Целум Глоубъл Иновациос ес Солгалтато, е създаден през 2000-а и поддържа приложения за мобилни плащания за всички основни марки мобилни телефони. От БНБ съобщиха, че с тях все още не са водени разговори за подаване на документи за лицензиране на съвместното дружество. Оказва се обаче, че при известни обстоятелства такъв лиценз може и да не е необходим. Това е възможно, ако услугата мобилни плащания се предлага само на клиенти на Корпоративна банка. Тогава тя ще бъде предлагана благодарение на лиценза, с който работи кредитната институция, а съвместното дружество само ще продава чиповете към мобилните телефони на клиентите, които я ползват. Ако бъдещата съвместна компания обаче има намерение да работи и с други кредитни институции, тогава тя ще трябва да получи лиценз от управление Банково на БНБ, което отговаря за платежния надзор. За целта освен целия куп правни и технологични документи, които трябва да изготви и да представи в Централната банка, компанията ще трябва да разполага със собствен капитал, който се изчислява по сложна схема. Размерът му зависи от услугите, които ще предлага, и обема плащания, които извършва, но според експерти е добре да бъде минимум 2 млн. лева.


За момента единственото небанково дружество в областта на мобилните плащания у нас е СЕП-България, което работи с повечето големи кредитни институции в страната. Засега пазарът на подобен вид услуги у нас е малък поради липсата на навици у населението да управлява паричните си средства по друг начин, освен на банковите гишета. Масовото навлизане на мобилните технологии обаче дава добри перспективи за бързото развитие на плащанията през джиесеми през следващите няколко години и фирмите, които вече са на този пазар, могат да направят добри печалби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във