Банкеръ Daily

Финансов дневник

КНСБ се обяви против модела за увеличаване на пенсиите

КНСБ се обяви против начина за увеличаване на минималната пенсия и за осъвременяване на пенсиите, отпуснати до 2010-та година, който е заложен в управленската програма на бъдещото правителство. От синдиката предлагат всички пенсионери с доход под линията на бедността да се компенсират през социалното подпомагане, вместо през бюджета на държавното обществено осигуряване.

За останалите пенсионери трябва да се търси възможност за ръст на доходите чрез повишаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, обясни лидерът на конфедерацията Пламен Димитров. По думите му няма логика в заложеното преизчисляване единствено на пенсиите, отпуснати до 2010-та година, и то спрямо средния осигурителен доход за 2009-та година.
 
Увеличаването на тежестта на година осигурителен стаж гарантира ръст на пенсията според индивидуалния принос на човека, аргументират се от КНСБ. От синдиката са категорично против поставянето на дебат за вдигане на пенсионната възраст. Конфедерацията ще предложи на новите управляващи нова обща политика за социално подпомагане, която ще отчита освен доходите на човека, и неговото имуществено състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във