Банкеръ Daily

Финансов дневник

Клипът на Искров и Цветан Василев е заснет месеци преди кризата с КТБ

Видоклипът, на който управителят на БНБ Иван Искров и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се забавляват и пеят заедно в заведение, е заснет само пет месеца преди началото на проблемите с КТБ, научи БАНКЕРЪ от отлично осведомени източници.

Поводът за тържеството е именния ден на съпругата на Цветан Василев-Антоанета, който е на 17 януари, а годината е 2014-та. Това означава, че шефът на централната банка, който сега упорито се разграничава от собственика на КТБ, не само се е познавал с него, а му е бил близък приятел месеци преди затварянето на трезора.

В излъченото от "Господари на ефира" видео Цветан Василев и Иван Искров пеят прегърнати в ресторант „Назад, назад, моме Калино“.

След излъчването на материала, от БНБ излязоха с позиция, че "никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка".

Интересно е дали шефът на централната банка през януари е бил на мнение, че в КТБ са ставали нарушения, както твърди през юни или е стигнал до този "извод" под нечие влияние дни преди банката да затвори? Дуетната половинка на Цветан Василев, го обвини малко след това, че е изнасял пари с чували от банката, което впоследствие се оказа лъжа.

Дали на въпросното тържество Искров е подозирал за нещата, който изрече пет месеца по-късно? Ако да, защо е приел поканата за тържеството? Ако не, какво го е накарало да смени така внезапно позицията си?  Между другото, в свои интервюта Василев посочва конкретно кога е започнал натискът върху него, да прехвърли безвъзмездно на "определени хора" част от активите на банката- април 2014 г. Изглежда, "случайно" точно тогава и управителят на БНБ "внезапно" е решил, че в КТБ има нещо нередно.

На тези въпроси обществото очаква отговори от Иван Искров, а не мъгляво оправдание от два реда в сайта на БНБ. Всичко друго е прах в очите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във