Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КФН подсети "Олимпик" да си плаща

S 250 5b81d6ce 8302 4574 82e2 14af1559728b

Комисията за финансов надзор e уведомила "Застрахователна компания Олимпик - клон България" да се разплати с контрагентите си за периода юни-юли 2018 година. Това става ясно от решение на финансовия регулатор, оповестено на 3 септември.

КФН настоява компанията  да  изплати  заплатите на служителите си за юни-юли. Фалиралото кипърско застрахователно дружество е уведомено да извърши плащане на дължими суми за възнаграждения също и на ползвани експерти, за възнаграждения за правни услуги, за социално осигуряване, както и да плати дължимото към доставчици на услуги.

До 7 септември Комисията за финансов надзор трябва да представи в Народното събрание доклад за осъществения надзор с информация за собствеността на "Олимпик" и направените вноски в Гаранционния фонд, както и информация за състоянието на фонда.

"БАНКЕРЪ" стигна  изпреварващо до  информация, която неотдавна и огласи - че в Гаранционния фонд са  натрупани 60 млн. лв. за подобни случаи - при несъстоятелност на застраховател. Информацията даде лично Борислав Михайлов, шеф на фонда. Той обърна внимание на това, че засега  е рано да се искат пари от фонда, защото кипърската компания все още не е извървяла целият път до  несъстоятелността -  трябва да се осъществи  съдебната процедура за несъстоятелност, да се назначи постоянен ликвидатор и тогава ще дойде времето за плащания от Гаранционния фонд. Фондът би плащал на клиентите на застрахователя с отнет лиценз само за неплатени обезщетения от него вследствие на пътнотранспортни произшествия.

Дългогодишният консултант на Асоциацията на българските застрахователи и съавтор на новия Закон за застраховането - адв. Антоанета Димоларова, обясни, че полиците, издадени от "Олимпик", са прекратили съществуването си в деня, в който влезе временен ликвидатор в дружеството, и това беше обявено в кипърския държавен вестник. С една дума - с неговото официално назначаване валидността  на  полиците е  прекратена. Това се случи на 17 август, а застраховките бяха "занулени" в 00.00 часа на 18 август.

След фалита на кипърския застраховател Върховната касационна прокуратура и ДАНС започнаха проверка на КФН дали има престъпление при осъществяване на застрахователния надзор от страна на комисията. Проверките вървят и в момента.

Междувременно  МВР пък напомни, че гратисният период за налагане на глоби на водачи  без валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" изтече. Беше даден толеранс на водачите -  бивши клиенти на във фалиралата компания "Олимпик" до края на август да уредят положението си, като през това време сключат нови полици с други застрахователи.

Според Закона за движение по пътищата при подобно нарушение книжката се отнемат, а колата се спира от движение до плащането на застраховка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във