Банкеръ Daily

Финансов дневник

КФН определи вноската на застрахователите в Гаранционния фонд

Комисията за финансов надзор (КФН) определи размера на вноската на застрахователите, предлагащи у нас задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, на 10 лева за всяко отделно моторно превозно средство.Това се вижда от решение на регулатора от 20 декември 2017 година.

Вноската към Гаранционния фонд се записва на отделен ред в застрахователната полица, а по полицата отделно се начислява и данък от 2 процента.

Регулаторът определи и размера на вноската по задължителната застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз на 0,15 лева за всяко място, без мястото на водача, за което е сключена задължителна застраховка.

Надзорът определи и сроковете за превеждане на вноските по сметка на Гаранционен фонд: ежемесечно до 10-то число на втория месец след месеца на сключването на застраховките.

Застрахователите събират и внасят пълния размер на вноската от 10 лева за всяко отделно моторно превозно средство и 0,15 лева за всяко място, независимо дали плащането на премията е разсрочено, при условие, че такова е предвидено в застрахователния договор.

Гаранционният фонд плаща на пострадалите при ПТП от водачи без застраховка "Гражданска отговорност", тоест изрядните шофьори плащат за щетите, причинени от некоректните водачи. Гаранционния фонд след това си търси парите по съдебен път от водачите без застраховка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във