Банкеръ Daily

Финансов дневник

KBC конфискува активи

Световният диамантен лидер "Златната юбилейна"

Белгийската банкова група KBC, която вече е собственик на българските кредитни институции ОББ и СИБАНК, е конфискувала активи на Exelco - едно от най-известните имена в диамантения бранш, според съдебни документи, до които се добрали репортери на агенция "Блумбърг нюз". Целта на белгийците е да си върнат част от заемите, които тази компания им дължи и не погасява -  26 млн. евро. Съдебни пристави са претърсили фирмените помещения в Антверпен, както и офисите, принадлежащи на диамантения конгломерат "Де Беерс" и на холандската банка "АБН АМРО груп", в които Exelco също би могла да държи активи. Кредитни линии на фирмата е отпуснала и английската банкова група "Стандард чартърд", твърдят експерти,  пожелали анонимност. Според същите съдебни документи  конфискуваните активи не са били достатъчни да покрият задълженията на фирмата към КВС.

Финансовите затруднения на Exelco са поредният удар върху диамантения бизнес, който се бори с ниски производствени печалби и с недостига на  търговско финансиране. "Стандард чартърд", която е една от двете водещи кредитни институции на бранша, обяви още през 2016-а, че прекратява отпускането на заеми за диамантения сектор. А специализираната в обслужването на бизнеса с необработени диаманти и бижута банка на КВС - Antwerp Diamond Bank, която имаше около 10% дял във финансирането на тази пазарна ниша по времето, когато тя бе във върховата си фаза, бе разформирована. 

Exelco загуби почва още в началото на годината,  след като намали покупките си и започна да губи позицията си на един от осемдесетината  избрани клиенти на  "Де Беерс", които са  на оторизирани купувачи на едро на необработени диаманти. В момента фирмата е със статут на акредитиран купувач, което означава, че тя няма гарантиран набор от доставки на необработени диаманти и вместо тях разчита по-скоро на случайни покупки, твърдят запознати с промените лица. Все пак  засега Exelco продължава да фигурира в списъка от оторизираните купувачи на едро.

Пазарният сегмент за обработка, полиране и търговия на скъпоценни камъни в световни центрове като Мумбай и Антверпен се доминира от фамилни фирми. Те по правило разчитат на заеми, за да финансират покупките на  необработени камъни от производители като "Де Беерс". Консултантската компания от бранша Bain & Co. е установила, че средностатистическата  фирма от този сегмент през 2015 г. не е отчитала  никаква печалба, при положение че през  2013-а тя е била 4 процента.

Exelco е основана през 1993-а от братята Леон и Лиор Кунстлер и от Жан Пол Толковски. Толковски е потомък на една от най-известните фамилии от диамантения бранш, добили популярност от обработката на най-големите и известни скъпоценни камъни. Членът на семейството Габи Толковски е избран от "Де Беерс" да обработи 546-каратовия "Златната юбилейна" - най-големия диамант в света. Exelco е снабдявала и някои от водещите световни бижутерни търговци на дребно като Sterling Jewelers, Signet Jewelers и Chow Tai Fook Jewellery Group.

Facebook logo
Бъдете с нас и във