Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Кандидатите за ТБ "Виктория" могат да подобрят офертите си

Двамата кандидати за покупката на ТБ "Виктория" - "Инвестбанк" и "Българо-американска кредитна банка" (БАКБ), ще разполагат с  още десетина работни дни, за да подобрят офертите си. Това научи в. "БАНКЕРЪ" от свои източници. На 8 март БНБ издаде предварително одобрение  на двамата кандидати да закупят ТБ "Виктория" и синдиците на Корпоративна банка, която е собственик на 100% от капитала на продаваната кредитна институция,  са готови да приемат евентуални предложения - както за увеличаване на цената, така и по отношение на условията за изплащане на депозита на КТБ в ТБ "Виктория".

Според някои финансисти двамата кандидати вече на три пъти са подобрявали офертите си. Както вече в. "БАНКЕРЪ" писа, предложенията на двете банки за покупката на собствения капитал на ТБ "Виктория" варират около 18% от размера му, а той  е   34.7 млн. лева.

Прогнозите на експертите от  банковия сектор са, че окончателната цена, която ще бъде платена за него, едва ли ще надхвърли 6 млн. лева.

Предложенията на "Инвестбанк" и на БАКБ за плащането на депозита от 86 млн. лв., който ТБ "Виктория" дължи на КТБ, също се различават. Той е срочен и по силата на сключения договор трябва да бъде изплатен през 2019-а. Единият кандидат предлага да го върне веднага, след като закупи ТБ "Виктория". Другият кандидат пък предлага да го изплати в рамките на договорения срок. Но тук има един тънък детайл: лихвата, която сега КТБ получава за депозита си във ТБ "Виктория", е по-висока от тази, която синдиците вземат за парите на обявената в несъстоятелност кредитна институция, които държат в други банки. Ако депозитът  бъде изплатен незабавно от купувача на ТБ "Виктория", този доход ще секне, а получените милиони  - доколкото няма одобрена сметка за разпределение, ще трябва да отидат по сметки, носещи много по-ниски лихвени приходи. Това обстоятелство също може да натежи, когато синдиците  започнат да решават  коя оферта да одобрят. Във всеки случай каквото и да стане, очакванията са до края на март да има окончателно решение на кого синдиците на КТБ ще продадат ТБ "Виктория". Припомняме, че изричното изискване към купувача е, след като придобие ТБ "Виктория", да я погълне.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във