Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КАНДИДАТИ ОБИКАЛЯТ РЕФКО

Изпадналата във финансови затруднения компания Рефко (Refco) - най-големият щатски независим брокер за борсови стоки и фючърсни контракти, подаде на 17 октомври документи за съдебна защита срещу кредиторите на някои свои поделения, чиято дейност не се контролира от щатски борсови надзорници. Същевременно ръководството на групировката постигна споразумение с консорциум, ръководен от финансовата компания Джей Си Флауърс (JC Flowers Co.) да продаде поделението си за търговия на фючърси за 768 млн. щ. долара. В консорциума влизат Енстар груп, Силвър пойнт кепитъл, Метлайн Патерсън глоубъл адвайзърс и Тексас пасифик груп.
Кризата в Рефко започна, след като се разкри, че нейно поделение, което не подлежи на контрол от борсовите регулатори, дължи 430 млн. щ. долара от лоши кредити. Бившият шеф на Рефко Филип Бенет бе арестуван по обвинение в измама, а акциите на компанията бяха спрени от борсова търговия, след като загубиха 70% от цената си. Роденият във Великобритания изпълнителен директор може да прекара до 20 години в затвора, ако бъде признат за виновен, че е укрил лоши кредити на Рефко кепитъл маркетс (Refco Capital Markets) - базираното на Бермудите нерегулирано поделение под негово ръководство, което дължи 430 млн. щ. долара на компанията майка. Тази сума вече е платена, но групировката обяви, че годишните й отчети от 2002 г. насам не са надеждни.
Проблемите на Рефко лъснаха два месеца след като тя направи първоначална публична емисия на акциите си. Делата на компанията, в която работят 2400 служители, в момента се обследват от щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси. Макар че според ръководството й тя има достатъчно средства, за да продължи да търгува, кредитни експерти се съмняват дали бъдещето й ще бъде розово. Разкритията за злоупотреба могат да предизвикат ред съдебни дела от инвестиралите в нейни акции през август, които могат да загубят общо до 1 млрд. щ. долара. Скандалът заплашва с проблеми групировката, която е една от най-големите търговци на фючърси и опции на Уолстрийт.
Договорената сделка части от Рефко да бъдат продадени на Джей Си Флауърс може и да бъде оспорена, защото има и други кандидати за плячката. Основател на фирмата купувач е 47-годишният Крис Флауърс - бивш партньор в щатската инвестиционна банкова групировка Голдмън Сакс груп (Goldman Sachs Group). Той напусна Голдмън през 1998 г. след повече от 20 години стаж в нея, а през 2000 г. основа Джей Си Флауърс и участва в първото чуждестранно поглъщане на японска банка (Шинсей бенк). През август тази година група от инвеститори, водена от Джей Си Флауърс, се съгласи да плати 2.1 млрд. евро за холандската инвестиционна банка Ен Ай Би кепитъл (NIB Capital).
Конкурент на Флауърс в наддаването за Рефко с предложение от 1 млрд. щ. долара е групировка, в която влизат инвестиционната структура на правителството на Дубай, Блекстоун груп - една от най-големите в света компании за изкупуване на закъсали фирми Блекстоун груп, и 45-годишният Карлос Абади, който ръководи нюйоркската инвестиционна банка Абади енд ко. (Abadi Co.). Ръководството на Рефко обаче отхвърлило офертата и отказало достъп на банката на Абади до дю-дилиджънс. Въпреки това много инвеститори натискат Рефко да обърне по-голямо внимание на предложението на групата от Дубай заради по-съблазнителната цена. Брокерът е наел инвестиционната банка Грийнхил енд ко. (Greenhill Co.) от Ню Йорк за консултант по продажбата на звената си за търговия на фючърсни контракти, които са под надзора на базираната във Вашингтон Комисия за търговия на фючърси на борсови стоки (Commodity Futures Trading Commission).
В случай че осъществи тази сделка, консорциумът, ръководен от Флауърс, ще стане водеща сила на фючърсните пазари, където миналата година са били изтъргувани контракти на обща стойност над 1000 трлн. щ. долара. Рефко носи най-голям обем клиентски поръчки за търговия на най-голямата щатска борса за деривативи Чикаго Мъркънтайл иксчейндж (Chicago Mercantile Exchange). Компанията е реализирала 654 млн. контракта през финансовата година, приключила на 28 февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във