Банкеръ Weekly

Архивите са живи

Как се въведе Валутният съвет в България?

Трима свидетели за “бащинството” на борда

По повод разразилата се дискусия в пресата относно "бащинството" на валутния борд в България ние членовете на работната група, които реално работихме по изготвяне на проектите за нормативни актове, свързани с въвеждането на системата на валутен съвет в страната, правим следното изявление:

През 1996 г. България изпадна в тежка финансова и политическа криза. Единственият начин за излизане от финансовата криза бе да се търси споразумение с Международния валутен фонд (МВФ). МВФ обаче постави като едно от най-важните условия за подписването на това споразумение изготвянето на закон за въвеждането на Валутен съвет (борд).

След назначаването на служебното правителство на Стефан Софиянски през февруари 1997 г. малко по-късно, през март 1997 г., за служебен министър по икономическата политика бе назначен доц. Красимир Ангарски, на когото бе възложена отговорността за изработването на проектите за нормативни актове, с които в България да се установи режим на валутен борд. За целта по негово предложение бе сформирана работна група от квалифицирани юристи от Българската народна банка, а именно: Борислав Стратев - началник "Управление правно", Димитър Ананиев - главен юрист, и Валери Димитров - юридически съветник на управителя.

Работната група работеше по представените от експертите на МВФ проекти и в тясно сътрудничество с тях - като проф. Асер, представителя на МВФ за България г-н Развадовски и други.

След изработването им от работната група проектите за нов Закон за БНБ и нов Закон за банките бяха одобрени от МВФ и приети от служебното правителство на Стефан Софиянски. След конституирането на новото Народно събрание проектите бяха внесени в парламента за по-нататъшно обсъждане и приемане.

Работната група, под ръководството на Кр. Ангарски, е работила само и единствено с експертите на МВФ и е участвала в обсъждания, организирани от служебния министър по икономическата политика, със специалисти от финансовата сфера в страната, включително и с членовете на Финансовия съвет към служебния премиер Стефан Софиянски и с членовете на Консултативния съвет. Работната група никога не се е срещала с проф. Стив Ханке, нито е виждала или обсъждала негови проекти или коментари. Ако то е предоставял такива на МВФ, това е въпрос, който може да бъде потвърден само от представители на Фонда.

С изложеното по-горе ние не бихме искали да омаловажаваме или подценяваме компетентността на проф. Стив Ханке. Дали той е "баща" на идеята за валутен борд, това на нас не ни е известно - това ще кажат специалистите в съответната област. Вярно е обаче това, че проф. Ханке не е участвал в изготвянето на проекта за въвеждане на валутен борд в България. Проектът бе разработен от работната група под ръководството на доц. Кр. Ангарски като служебен министър и с активното участие на експертите на Международния валутен фонд.

 

София, 27 декември 2013 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във