Банкеръ Daily

Финансов дневник

Как да плащаме безопасно, когато сме на почивка?

Mastercard представя съвети за пътуване, които ще помогнат на почиващите да се възползват от спокойствието и сигурността, които предлагат електронните плащания на всяка крачка от пътуването – от планирането, през резервациите до много по-малкото загубено време на самото място за почивка. Когато пътуват в чужбина хората все повече се осланят на електронните плащания и ги възприемат като все по-важни докато са на почивка. 

Европейците обичат да пътуват - средно около 10 пъти годишно, за развлечение в собствените си страни или в чужбина. На чело на класацията попадат чехите и словаците, които пътуват 19 пъти годишно, както и българите – 13 пъти. По последни проучвания на Mastercard в България, почти 60% от българите пътуват поне веднъж годишно в чужбина. Предпочитаните дестинации на родните туристи са европейските и съседните страни, като всеки втори българин планира да пътува в Гърция (49,5%). Проучването показва също така, че българите, пътуващи в чужбина плащат с картите си основно за настаняване 67%, за пазаруване 68% и за храна – 31 на сто. Говорейки за България, страната е приветствала над 9 милиона чужденци през 2017 година. Почиващите са похарчили над 3,7 милиарда евро, като 13% от тях са били за настаняване, 24% за развлечение, 16% за храна и 11% за пазаруване. Над 40% от всички трансакции са били осъществени чрез разплащателни карти. 

"Mastercard се превърна в идеален спътник за хората, които ценят удобството, бързината и сигурността на електронните плащания, без да се налага да се сблъскват с проблеми като пари в брой или обменни бюра. Ние се стремим да помогнем на пътуващите за бизнес и за почивка да се насладят максимално на своето пътуване преди, по време и след това. Съветите за пътуване на Mastercard са създадени специално, за да направят ваканцията на хората още по сигурна и приятна докато се наслаждават на безценните преживявания, които им предлагаме.", сподели Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония. 

Когато планирате пътуване:

- Дръжте под ръка телефонни номера: направете си списък с важни телефонни номера, преди да тръгнете на път.

- Поинтересувайте се какви предимства предлага вашата карта – като например туристическа застраховка или допълнителни услуги.

- Създайте си незабравим маршрут и посетете сайта priceless.com за безценни преживявания 

По време на почивката:

- Никога на оставяйте картата си без надзор: когато плащате в кафенета или ресторанти, поискайте сервитьорът да донесе терминала или пък вие отидете до него.

-  Старайте се да плащате в местна валута: когато използвате картата си в чужбина, винаги плащайте в местна валута, което ще ви гарантира най-добрия обменен курс.

При завръщането в къщи:

- Проверете банковото си извлечение: Не забравяйте да проверите извлечението си и да известите вашата банката, ако забележите съмнителни разходи в срок от 30 дни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във