Банкеръ Daily

Кристалина Георгиева:

Кабинетът да не отлага за догодина оценката на банковите активи

Правителството да не отлага оценката на качеството на активите на банките за догодина, както възнамерява, а да избърза като включи в проверката и европейските институции. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева пред "Дарик" по повод препоръките на Европейската комисия към България за подобряване на банковия надзор. 

"В България плановете са за 2016 година, комисията казва: недейте да чакате толкова дълго време. Разбира се, в България предстои много важен избор на ръководство на БНБ. Много важен избор. Трябва да се мисли за това как системата на надзор в България да не допуска такива проблеми", каза Георгиева.  

Тя поясни, че Брюксел изрично иска проверката да стане по възможност с участието на европейските институции, за да се направи обективен и независим анализ на това, което се случи в България - фалитът на четвъртата по големина банка - КТБ. 

Освен това ЕК иска да се анализира още повече и това, което би могло да се случи. "Тоест изводът на комисията е – явно надзорът не е заработил", каза Георгиева и допълни, че не е от голямо значение дали неплатежоспособността на банката е предизвикана отвън, както твърди мажоритарният акционер, или тя е била в лошо състояние. "Това, което има голямо значение е, че надзорът е трябвало да го хване, а не го е направил", подчерта еврокомисарят. 

Тя призова да се провери има ли рискове в пенсионните фондове и застрахователните дружества, както и това дали активите им гарантират в достатъчна степен пенсиите и застраховките на хората. 

Георгиева коментира и разпространените тази седмица списъци на посетителите на банкера Цветан Василев. Тя призова за повече прозрачност и приемане на етичен кодекс и препоръча България да въведе по примера на Еврокомисията регистър на прозрачността, в който доброволно да се вписват фирмите и организациите, които желаят срещи с политици и висши служители. Друго изискване е срещите да се оповестяват и да се записва темата на разговора. "Най-критично е там, където може да има конфликт на интереси", каза още българският еврокомисар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във