Банкеръ Daily

Финансов дневник

Жельо Бойчев към Горанов: Какви количества горива се внесоха в България безконтролно?

Какви количества горива и от къде се внесоха в България безконтролно?” Този въпрос отправи народният представител Жельо Бойчев от БСП към министъра на финансите Владислав Горанов. Той припомни скандала с информационната система на Агенция „Митници”,  дългото обсъждане на закона за горивата и поредицата журналистически разследвания за контрола на търговията с горива.

По думите му в края на 2017 г. Народното събрание приема промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въвежда едно ново изискване към всички лица, които приемат, разтоварват,  съхраняват или извеждат горива и енергийни продукти от пристанища и митнически складове да използват средства за измерване.

„За изпълнението на тези цели бе необходимо да се измени наредбата, която да определи- как и къде да се монтират измервателните уреди на входа и изхода в митническите складове и пристанища”, обясни народният представител.

Той подчерта, че вместо това, министър Горанов на 29 декември 2017 г. прави изменения в наредбата, с които дава гратисен период  до 01.06.2018 г. на засегнатите лица за въвеждането на тези измервателни уреди . „Считам, че суспендирате самия закон. Защо имаше необходимост от  гратисен период за отлагане на прилагането на закона? Какви количества горива и от кои митнически складове и пристанища, без измервателни уреди, се  внасят за този период?", попита още Жельо Бойчев. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във