Банкеръ Daily

Финансов дневник

Изчезнал докладът на ДАНС за 2013-та?

Докладът за дейността на ДАНС за 2013 г., съдържащ данни и за финансовата стабилност на страната, не е бил внесен от Министерският съвет в Народното събрание. Това е станало ясно днес на закритото заседание на временната депутатска комисия, разследваща действията на държавните органи по казуса  КТБ.

Председателят на комисията Десислава Атанасова лаконично разказа пред медиите, че от изслушването на шефа на ДАНС Димитър Георгиев се оказало, че годишният доклад на Агенцията, който по закон се изготвя и се внася от председателя в Министерски съвет, е бил входиран. Оттам обаче той така и не е достигнал до парламента. Атанасова припомни, че по това време премиер и ръководител на МС е бил Пламен Орешарски. Тя уточни, че днес този доклад не е бил представен на депутатите от комисията и те не знаят дали в него е имало данни, свързани и с КТБ.

Според депутатът от ГЕРБ днешното закрито заседание, продължило почти четири часа, е било много полезно и на него са се изяснили много детайли и предварително зададени въпроси. Все пак обаче оставали още теми за изясняване, заради което и депутатите очакват още писмени материали - справки и одитни доклади от БНБ, както и документи от ДАНС. След като комисията получи тези данни, тя може би ще привика на изслушване и одитори, работили по годишните доклади на КТБ.

Атанасова коментира още, че с екипа на председателя на ДАНС са говорили и за бъдещи законодателни промени в частта за това какво взаимодействие има между кредитните институции, банковия надзор на БНБ и ДАНС.

От Агенцията са подготвили законодателни предложения, които комисията ще обсъди, изясни и допълни, като те ще бъдат представени на обществеността с доклада за свършеното от комисията в края на дадения й за работа срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във