Банкеръ Daily

Финансов дневник

Италианският финансов министър: Справихме се с банковата криза

Италианското правителство е похарчило 3 млрд. евро за спасяването на банковия си сектор. Това обяви в интервю за Die Welt финансовият министър Пиер Карло Падоан. "Ние сме страната в ЕС, която е похарчила най-малко, за да спаси банките си. Смятам, че се справяме добре", подчерта Падоан. Той посочи, че като цяло банковата система в Италия не е в криза.

Пиер Карло Падоан заема поста на финансов министър след оставката на бившия премиер Матео Ренци. Сегашното правителство на Паоло Джентилони отдели 20 млрд. евро за спасяването на банковия сектор, като на 6 милиарда от тях ще послужат за рекапитализацията на най-стария италиански кредитор "Монте дей Паски", припомня Die Welt.

"Уверявам ви, че нямаме интерес от държавна намеса. Оперираме със средствата много внимателно, както правим с всичко, свързано с държавния дълг", посочи министърът на финансите. Той подчерта, че държавната помощ за "Монте дей Паски" е изцяло в съответствие с европейските правила.

"През 2016 г. Италия отчете огромни приходи от събрани данъци. Събрахме 17 млрд. евро спрямо 2-3 милиарда в предходните години. Наблюдаваме спад на безработицата, семействата консумират повече, а публичните инвестиции се увеличават", сподели италианският финансов министър.

Той призова за засилване на темпото на икономически ръст в страната и продължаване на реформите на бившия премиер Ренци. "Италианците ще съжаляват, че референдумът за конституционна реформа се провали", каза още Пиер Карло Падоан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във