Банкеръ Daily

Финансов дневник

Искров взимал по 20 хил. лв. на месец по време на кризата с КТБ

Членовете на Управителния съвет на Централната банка са получавали най-високи заплати точно преди фалита на Корпоративна търговска банка /КТБ/. Тогава те са били най-добре мотивирани, най-високо заплатени и би трябвало най-добре да са свършили своята работа и не би трябвало в този период да има проблеми, с която и да било банка. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров на брифинг в парламента.

Димитров, заедно с колегите си Петър Славов, Вили Лилков и Радан Кънев говориха, след като спечелиха дело, с което да стане ясно какви точно заплати са получавали членовете на УС на БНБ. 

Бившият гуверньор на Централната банка Иван Искров е получавал по 19 070 лева на месец от януари до юни 2014 година. Припомняме, че атаката срещу КТБ започна именно в началото на юни през 2014 година. Заместниците му Димитър Костов и Калин Христов също са получавали добри доходи - по 17 199 лева. Другият член на УС на БНБ по онова време Цветан Гунев е взимал по 17 хил. лева. Стати Статев и Боряна Пенчева са получвали по 6 417 лева, Пенка Кратунова - 6 290 лева, Лена Русинова - 2, 254 лева и Румен Симеонов - 3 589 лева на месец. 

През второто шестмесечие на 2014-а заплатите на управляващите на БНБ по онова време са намалели с около 2 хил лева. 

Според Димитров в Централната банка не бива да има човек, който да получава четири пъти повече отколкото министър-председателя. Той настоя за въвеждане на таван на възнагражденията както в Централната банка, така и в държавните регулаторни органи. По думите му максимумът за заплата може да бъде равна на тази на председателя на Народното събрание, а при много добри резултати, служителите да получават бонуси - още една заплата. 

Лидерът на "Демократи за силна България" Радан Кънев изтъкна, че не бива хора на държавна служба да стават богаташи. "Илюзия е, че който и да било може и трябва да става богат на висша държавна служба. Да има достойно заплащане - да, но да има доход, който би могъл да има в частната сфера - това го няма никъде.  На този принцип би трябвало да определим заплатата на главния прокурор, като я мерим  по най-богатите адвокати в страната. Един шеф на БНБ се предполага по изискванията на закона, а и по-най-простата логика, че е човек с успешна кариера в банковия сектор. А повярвайте ми - бедни хора с успешни кариери в банковия сектор няма. Затова членовете на УС на БНБ докато са в Централната банка могат да си позволят да получават заплати, с които да си покриват разходите", посочи Кънев.

Четете още

Банкеръ Weekly
криза

Банковите заплати се сриват

Текучеството е огромно, заплатите - 700 лева. Още »
Банкеръ Weekly
изотзад

Мръсните тайни на банковите клонове

Не били само ниските заплати, лошият психоклимат гонел банковите чиновници Още »
Банкеръ Daily

Иван Искров и Спас Русев в обща схема за милиони

Бившият гуверньор на БНБ Иван Искров е пропуснал осем пъти по-големи плащания към фирма на бизнесменът Спас Русев, който неотдавна стана собственик на "Виваком" и... Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във