Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инвестирането в британски акции удари дъното заради страх от "Брексит"

Инвестирането в британски акции достигна най-ниското ниво от ноември 2008 година, тъй като мениджърите на фондове отбягват британските активи с оглед на страховете, че евентуалното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз ще навреди сериозно на икономиката на страната.

Според редовно месечно проучване сред фондови мениджъри на Bank of America Merill Lynch глобалните инвеститори вече притежават британски акции, които са с 36% под обичайното нетно ниво в сравнения с 20% нетно тегло под нормата през миналия месец. В същото време 20% от анкетираните инвестиционни специалисти предполагат, че британската лира е подценена, като това представлява второто най-високо ниво в историята.

"Брексит" се разглежда като най-големият събитиен риск за световните финансови пазари и това води до повишаване на инвеститорските кешови нива (на парите в наличност)", посочва американската банка в своя месечен доклад.

Това означава, че мениджърите на глобални фондове смятат, че въпросите около по-нататъшното членство на Великобритания в ЕС представляват по-голяма заплаха, отколкото опасенията за девалвация и/или изпадане на Китай в неплатежоспособност, политическите нерви в САЩ преди президентските избори през есента и политическите кризи по света.

Страховете, че британците ще подкрепят кампанията за излизане на страната от ЕС на предстоящия на 23 юни референдум в страната вече навредиха на икономиката на Великобритания и на нейната валута. Британската лира се обезцени с около 5% спрямо щатския долар през последните шест месеца, като това представлява "съществена пропорция, която отразява неясния изход от референдума", се посочва в последния "Тримесечен инфлационен доклад" на Банк ъф Ингланд, оповестен през миналата седмица.

През първото тримесечие на годината британският икономически растеж се забави до 0,4% на тримесечна база след растеж с 0,6% в края на 2015 година, което се дължи само частично на опасенията, свързани със състоянието на световна икономика и в по-голям степен на несигурността около евентуален "Брексит" след около месец.

Bank of America Merill Lynch обаче отбелязва, че настоящото избягване на британски активи може да се окаже добра инвеститорска възможност за нови покупки, след като станат ясни резултатите от референдума.

"Въпреки че близо 71% от запитаните инвеститори смятат, че сценарият "Брексит" е или "малко вероятен", или "напълно невъзможен", рязкото намаляване на техните инвестиции в британски финансови активи предполага, че те са подготвени за най-лошото", се посочва в анализа на американската банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във