Банкеръ Daily

Финансов дневник

Индийският бизнес отваря врати за България

След като по инициатива на министъра на икономиката на България, Емил Караниколов,  организира българо–индийски бизнес форум в България, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия подписа и меморандум за разбирателство с Федерацията на индийските търговски и индустриални камари.

Встъпителни слова към гостите отправи и.д изпълнителният директор на ИАНМСП, д-р Александър Минев.  „Въпреки, положителната тенденция на нарастване на стокообмена между двете държави, вярвам, че страната ни притежава икономически потенциал, който може да се доразвие съвместно с  Индия. Редица са сферите в които български компании реализират своята продукция и услуги в Индия, която е сред водещите търговски партньори на  ЕС, но страната ни има какво още да предложи в рамките на двустранната търговия. На това се дължи и убеждението, че настоящият форум ще се превърне в платформа за допълнително информиране на фирмите от „двете страни“ от първа ръка и ще насърчи и ще осъществи двустранни бизнес отношения в посока на положителна икономическа реализация.Точно това е целта и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия - да информира, да насърчава и да бъде доверен партньор в релизацията на търговските отношения и развитието на малкия и среден бизнес в страната.„ – заяви д-р Минев.

Форумът бе официално открит от заместник-министъра на икономиката, Лъчезар Борисов, а ръководителят на индийската бизнес делегация – Кесав С Кумар приветства представителите на бизнеса от двете страни. Българо –индийският бизнес форум продължи през целия ден на 05.09.2018г и завърши с официална вечеря в Резиденция Бояна, дадена от Президентството на Република България.

Над 250 бе броят на представителите на български фирми и почти 70 от индийска страна. Освен бизнес делегацията, участие в събитието взе президентът на Индия , Рам Натх Ковинд, който и на държавно посещение у нас в периода 4-6 септември. Президентът Румен Радев и президентът на Индия направиха обръщение към представителите на деловите среди от двете страни и закриха бизнес форума.

Ползотворни двустранни бизнес срещи, установяване на преки контакти и сключване на няколко търговски договора е резултатът от българо-индийския бизнес форум, както и запознаване със спецификата и възможностите на пазара и търсене на нови форми за взаимноизгодно сътрудничество.

Фокуса на представителите на бизнеса от Индия бе насочен както към големите компании, в т.ч. и международни банки, опериращи в България, така и към сектора на малките и средни предприятия.  Основните интереси за развитие на двустранните икономически отношения от индийска страна баха съсредоточени към туризма, фермерството, ИТ технологиите, иновациите и преработката на храни.

Участие във форума взеха и  Левон Хампарцумян, заместник-председател на Индийско-българската бизнес камара,  Николай Димитров, изпълнителен директор Българска банка за развитие, Вишамбхар Саран, почетен консул на България в Калкута, проф. Кирил Стойчев, главен секретар на Сдружение “Българска отбранителна индустрия”,  Ивайло Петков, директор в Министерство на туризма и други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във