Банкеръ Daily

Цветан Гунев:

Имаше сценарий за срутването на КТБ

.

Стъпвайки на логиката и причинно-следствените връзки, мисля че е имало план за срутването на КТБ. Това заяви бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев в интервю за вестник "БАНКЕРЪ".

"Удря се банката, виновен е подуправителя  Гунев, и то предварително. Първият одит казва: липсват документи, за да се оценят кредити за 3.5 млрд. лв., задейства се планът „добра/лоша” банка с добри и лоши активи. Аз бих ги нарекъл  "желани и нежелани" активи, като, разбира се, желаните активи щяха да са в лошата банка, за да бъдат обезценени. Щеше да си има виновен за "лошата" банка и спасители за "добрата". Според мен това беше сценарият за отварянето на банката на 22 юли 2014-а. Но този устрем бе спънат тогава", обясни Гунев.

"Такъв план не може да разчита на случайности и на случайни хора в него. Косвените жертви никой не ги брои, а те са много: вложители, облигационери, фирми, цялата БНБ и в частност "Банков надзор", КФН, ДАНС, бюджет и много други. И всичко това заради пари. А хората? Това може да се направи от хора, на които изобщо не им пука за другите. Е, струваше ли си?", пита бившият подуправител на БНБ.

"Аз например бях обвинен предварително даже преди всички други и мисля че знам защо. За да не преча, а и да бъда нарочен за виновен и да не се търси вина там където трябва. То е ясно на кого. На тези, които ме убеждаваха, понякога доста напористо, да  стоя в неплатен отпуск почти шест месеца", каза Гунев.

Той коментира обвиненето си по този начин: "Представете си, да се повдигне обвинение на Министъра на транспорта заради бъдещ, не дай боже, инцидент в БДЖ например".

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във