Банкеръ Daily

Финансов дневник

И втората стенограма "КТБ" ще бъде огласена

Втората стенограма от заседанието при президента Росен Плевнелиев за КТБ ще бъде огласена със сигурност,  заяви главният секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов. Става въпрос за заседанието на "Дондуков" 2 от 14 юли 2014 година. 

Според думите на Стянов огласяването на втората стенограма ще се случи след като приключат действията по снемане на класификацията й и след като президентът Радев вземе решение за оповестяването на документа.

Напомняме, че на 9 юни президентът Румен Радев разсекрети първата стенограма за КТБ, която е от преди три години. Стенограмата е от 29 юни 2014 г. и представлява разговорите от консултативна среща при президента Росен Плевнелиев.

По отношение на анкетната комисия за "Грипен" Димитър Стоянов коментира, че тя е комисия анти-Радев. Преди дни депутатите създадоха Временна парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Според Стоянов "целият този процес беше манипулиран от г-н Цветан Цветанов, непрекъснато се внушаваше, че има корупция, подаваха се информации, че е оказан натиск от президентската институция върху служебното правителство и върху комисията, която оценява офертите". Стигна се дори дотам да се говори, че под въздействието на президентската институция проектът за изтребителите е бил ускорен, а този за военно-морските сили забавен, допълни Стоянов.

Има битка между лобисти и авиатори, между лаици и професионалисти и чухме много, много лаишки изказвания по студиата, каза Стоянов. Той даде за пример и включването на експрезидента Плевнелиев, който се обяви за купуването на F16.

"Странно впечатление прави, че всички тези коментатори питат защо F16 е декласиран, а никой не попита защо "Юрофайтър" е на второ място, най-малкото това навежда в една посока...", коментира Димитър Стоянов.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във