Банкеръ Weekly

Финансов дневник

И тримата инвеститори ще правят "дю дилиджънс" на ТБ "Виктория"

Инвестбанк, "Българо-американска кредитна банка" и "Вабо Интернал" АД на Васил Божков ще бъдат поканени следващата седмица да направят  пълна проверка на финансовото и правно състояние на ТБ "Виктория". (Тя, както е известно, е 100% собственост на Корпоративна търговска банка.) Това научи "БАНКЕРЪ" от свои източници. Така и тримата инвеститори, които подадоха в срок индикативни оферти за придобиването на 100% от капитала на ТБ "Виктория", продължават в  надпреварата. Ще припомним, че сделката за придобиването й  включва и изплащане на депозита, който е получила от  сегашния й собственик - Корпоративна банка. Въпросния депозит е около 85 млн. лв. и е със срок на погасяване до 2019-а. Както в. "БАНКЕРЪ" вече писа,  в офертите си  тримата кандидат-купувачи  са направили различни предложения  за плащането на въпросния депозит. Те варират от незабавно връщане на цялата сума до плащането й на части във времето, но в рамките на срока, за който е договорен депозитът.

Що се отнася до цената, която тримата кандидати предлагат за покупката на капитала, във финансовите среди се коментира, че в офертата на  нито един от инвеститорите тя не надхвърля 18% от собствения капитал на кредитната институция. Конкретните суми, разбира се, се пазят в строга тайна. Но трябва да се има предвид, че инвеститорите са готови да платят за собствения капитал на банката, който е около 34.7 млн. лв. , а не за регистрирания - той е близо 122.1 млн. лева.

Извършването на процедурата по "дю дилиджънс"  ще отнеме и на  тримата  кандидат-купувачи около две -  три седмици. След това те ще трябва да подадат обвързващи оферти. 

Синдиците обаче едва ли ще вземат окончателно решение  и да изберат  едно от тези предложения. Не е изключено те да изпратят и трите оферти в БНБ с искане за одобрение на купувачите. Причината е ,че БНБ е  институцията, която взема окончателното решение дали един инвеститор може да стане мажоритарен собственик на дадена банка в България, или не. Защото при вземането на това решение БНБ се ръководи не  само от цената, която купувачът е готов да плати, а най-вече от това дали той разполага с достатъчно средства, за да осигури стабилност и успешно развитие на институцията в дългосрочен план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във