Банкеръ Daily

Финансов дневник

И Цацаров призова да се разсекрети стенограмата за КТБ

"Мисля, че няма какво да се крие от българските граждани." С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров поиска стенограмата от заседанието на съвета за национална сигурност за КТБ да бъде разсекретена.

Той посочи, че няма правомощия да се произнася по този въпрос, тъй като не е член на консултативния съвет, който заседава в края на юни 2014 г. при тогавашния президент Росен Плевнелиев.

"Не мога да дам мнение, с което да ангажирам длъжността или институцията, която представлявам", заяви Цацаров.

През седмицата своето съгласие за разсекретяването на стенограмата дадоха премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев, както и Лютви Местан, участвал в консултациите като шеф на ДПС.

Експрезидентът Росен Плевнелиев обаче е на мнение, че ако Радев разсекрети стенограмата, това ще съсипе президентската институция.

"Аз също съм за прозрачност, водеше се протокол на срещата. Но нека, както е в цивилизованите държави, този протокол да бъде огласен след 20 години. Днес не знаем дали това няма да върне ситуацията, която застрашава и други банки. Ако Радев я разсекрети, президентската институция ще престане да бъде фактор", коментира Плевнелиев.

На 21 май Румен Радев изпрати писма до всички участници в срещата с молба тяхното лично участие, да бъде оповестено пред общността. Срокът за отговор изтича днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във