Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хърватия иска да влезе в "чакалнята на еврозоната" през 2020 г.

Хърватия официално ще оповести намерението си да се присъедини към "чакалнята на еврозоната", известна като ERM II,  до юли месец. Това обяви управителят на хърватската централна банка Борис Вужчич, цитиран от чуждестранните издания. Този ход ще позволи на страната да се присъедини към предварителния механизъм през 2020 година, уточни Борис Вужчич. 

"Блумбърг" пояснява, че обикновено кандидатите за въвеждане на еврото се задържат около 2 г. в предварителния механизъм. Агенцията отбелязва също така, че Румъния и България също искат да се присъединят към еврозоната, като за нашата страна се посочва 2019 г., а за Румъния - 2020 година.

Присъединяването на България зависи от изпълнението на Маастрихтските критерии, успешен преглед на качеството на активите в шестте български банки, ръководен от ЕЦБ, както и установяването на тясно сътрудничество в рамките на Европейския банков съюз. Резултатите от прегледа и стрес-тестовете на шест от водещите трезори у нас ще бъдат оповестени през втората половина на годината. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във