Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хърсев: Най-евтиният вариант за КТБ е оздравяване с помощта на държавата

Финансистът Емил Хърсев подчерта, че най-евтиният вариант за спасяване на КТБ е да се търси начин за оздравяване на трезора с помощта на държавата.

В противен случай страната ни може да бъде осъдена от вложителите, подчерта Хърсев пред БНТ. Според него съществува мрачен сценарий, според който всички вложители може да съдят държавата.

Големият проблем с тази банка е, че са намесени много интереси, включително политически, заяви от своя страна финансистът Любомир Дацов. Преди постигането на политическо съгласие на основните играчи, които по един или друг начин малко причиниха това състояние на банката, в същите техни ръце е и решението на съдбата на банката. След това вече е технически въпрос какво се случва и как трябва да се реагира, каза той.Преди намирането на политическо решение, няма как да има техническо, подчерта Дацов.

Експертът посочи още, че е важно да се знае какви са активите на банката. Активите правят смислено или безсмислено спасяването й, каза той. Според него "не може да се вземат никакви мерки преди да стане ясно какви активи съдържа банката".

"Големият проблем в КТБ и големите неясноти, на които трябва да бъдат реализирани съответните решения е какво се случва с актива на банката. Никаква схема за спасяване на банката не може да бъде направена преди да е ясно какъв е активът и къде са отишли тези пари. В момента е важно кой контролира парите, които са вложени", заяви Дацов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във