Банкеръ Daily

Финансов дневник

HSBC повиши прогнозата си за световната икономика

Икономистите от британската банка HSBC завишиха прогнозите си за растежа на световната икономика. Банката вече очаква ръст от 2.5% през тази година. Предишната прогноза бе за повишение от 2.3 на сто. За 2018-а HSBC прогнозира ускоряване на растежа до 2.6% спрямо предишна оценка за повишение с 2.5 на сто.

Според британските икономисти инфлацията в световен план ще нарасне с 3.0% през 2017 г. и с 2.7% през следващата година. През септември HSBC предвиди, че  в потребителските цени ще нараснат съответно с 2.7% и с 2.5 на сто.

Растежът на световната икономика ще бъде подкрепен най-вече от производствена активност, устойчивостта на китайската икономика и очаквания фискален тласък в Съединените щати.

"За пръв път от началото на 2012 година повишаваме нашите прогнози както за глобалния икономически растеж, така и за инфлацията в рамките на следващите две години", отбеляза главният икономист на британската банка Джанет Хенри, цитирана от БНР.

"За съжаление обаче, все още се намираме в свят, в който глобалният растеж вероятно ще се колебае около посредствените темповете на растеж на световната икономика от последните няколко години", допълни Хенри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във