Банкеръ Daily

Финансов дневник

HSBC изнася част от бизнеса си извън Лондон

Британската банка HSBC ще премести част от дейността си от централата си в Лондон в своето френско подразделение в Париж. Френският филиал вече ще отговаря за бизнеса на банката в Белгия, Чехия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия и Испания.

Финансовата институция не казва официално, че причината за това решение е развода между ЕС и Великобритания. В съобщението си HSBC посочва, че "подрежда дейностите си", за да продължи да обслужва по най-добрия начин клиентите си "в контекста на политическа и регулаторна еволюция в Европа".

Това прехвърляне ще се осъществи през първото тримесечие на 2019 година. По това време ще се състои и Брексит. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, през юни подобен ход предприе и "Бенк ъф Америка". Банката прехвърли трима от най-висшите си британски банкери в Париж като част от плановете за реорганизация, свързани с Брексит.

Международните банки, които през последните години изградиха сериозна оперативна дейност в Лондон, се опитват да преодолеят загубата на т.нар. "паспортни права", които права им позволяват да предлагат финансови, консултантски и търговски услуги на корпоративни клиенти във всички държави от ЕС само с един местен лиценз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във