Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Хоризонтално падане

Новото управляващо трио в КФН: Карина Караиванова, Диана Йорданова и Бойко Атанасов.
S 250 72e7a1a6 20b9 427c 8739 04f44614ba0e
S 250 0adb6dbf c215 4d1d 8434 a96b291bad91
S 250 8e87622a fce9 4518 968d 15f165d9c473
S 250 ccebcc26 017e 408f 8f18 3d8366e40fa2

Има ли живот след високия държавен пост във финансовите среди у нас?

Отговорът, ако се обърнем към миналата година, е "Да". Почти всички държавни служители, освободени от постовете си, са се устроили добре отново в държавни финансови институции или в частния бизнес. В случая поговорката: „Като паднеш отвисоко, най-много боли“ е невалидна. Става въпрос за специфично хоризонтално снишаване, едва доловимо падане. Нещо като кадрови делтапланеризъм...

За висша експертиза ли става въпрос, или по-скоро някой да освободи едно кресло и да го замени с друго?

Или за вечната политическа номенклатура - дяланите камъни, които прилягат на всеки зид?

Може би и за двете?

А може би и нещо трето - най-чистото и най-почтеното - професионализъм, който е ценен?

Нека да видим кой как избяга от дишащата във врата му безработица...

.............

 

В последните дни на миналата година се смени ръководният състав на Българската агенция за експертно застраховане. С решение на министъра на икономиката от 13.12.2017 г. бяха освободени Бистра Илкова - председател на съвета на директорите, Николай Мишкалов - заместник-председател на съвета на директорите и изпълнителен директор, Пламен Ценков - член на съвета. За председател на СД бе одобрен Илиян Райчев, дотогава изпълнителен директор на агенцията.

Бистра Илкова след десетина години в БАЕЗ се върна в своята фирма - инвестиционния посредник "Авал ин", където работи от 1994-а, където вече е председател на съвета на директорите. Освен това атрактивната дама е председател и на съвета на на директорите и на "Зенит инвестмънт холдинг", който е бивш приватизационен фонд и на Управляващо дружество "Златен лев капитал". "Оставам си на капиталовия пазар", гордо заяви пред "БАНКЕРЪ" Илкова.

Новият състав на съвета на директорите на БАЕЗ ЕАД е: Илиян Райчев - председател на съвета на директорите; Панайот Филипов - член на съвета на директорите и изпълнителен директор, и Симеон Личев  - член на съвета на директорите. За прокурист на дружеството бе избран Момчил Богданов Ройнев.

Панайот Филипов е син на прокуриста на СИБанк - Христина Филипова.

Симеон Личев е на 29 години. През 2015 г. бе кандидат за общински съветник в София от листата на БДЦ. Син е на Георги Личев - бивш изпълнителен директор на "Елана Трейдинг".

Новият прокурист Момчил Ройнев бе служител в дирекция "Проблемни кредити" на ОББ. Името му нашумя покрай скандала с КТБ през 2014 г. като един от хората, за които тогавашните директори на КТБ подадоха сигнал в КЗК, че "…не само са ровили в документи, съдържащи лични данни, служебна и банкова тайна, но са си регистрирали имейл адреси като на служители в КТБ".

На 29 януари тази година Комисията за финансов надзор одобри бившия колега на Илкова в БАЕЗ Пламен Ценков за изпълнителен директор и член на съвета на директорите на застрахователна компания "Юроамерикан" АД.

"Юроамерикан" е правоприемник на ЗЗД "Планета”. През ноември 2016 г. дружеството смени собствеността си, като основен акционер стана американският инвестиционен фонд "Юропиан Американ Кепитал Груп".

Пламен Ценков обаче, както и другият новоизбран изпълнителен директор Румен Гълъбинов все още не са вписани.

В кратката предистория на застрахователя може да се отбележи, че в началото на ноември 2017-а Комисията за финансов надзор (КФН) разпореди на “Юроамерикан” да освободи главния изпълнителен директор Стефан Софиянски (бивш шеф на “Лев инс”). Ако компанията не се съобрази с изискването, ще бъде отнет лицензът й, заплаши регулаторът. От юли там бе назначен квестор от КФН.

Но и до момента Стефан Софиянски е в компанията "Изпълняваме стриктно изискванията на КФН" , беше лаконичен пред "БАНКЕРЪ" той.

След раздялата си с КФН Стоян Мавродиев и Румен Митров станаха изпълнителни директори и съответно председател и замекстник-председател на Българската банка за развитие (ББР). Мавродиев бе шест години председател на Комисията за финансов надзор, която контролира целия небанков финансов сектор. Митров оглавяваше дирекция ,"Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност" във финансовия регулатор.

В края на ноември миналата година БНБ даде одобрението си бившият шеф на КФН и автор на първата икономическа програма на ГЕРБ - като новоизпечен банкер, да  влезе в новото си амплоа.

С малък лаг във времето в структурите под покрива на ББР се настани и един от проверените кадри на Мавродиев - бившият негов заместник в КФН и ексшеф на Осигурителния надзор в комисията Ангел Джалъзов. В началото на февруари тази година той стана изпълнителен директор на "Национален гаранционен фонд" и микрофинансиращата институция ДЖОБС, структури под шапката на ББР.

Джалъзов бе освободен от КФН през септември миналата година, след като осем години изпълняваше надзорни функции, при все че след 2014 г. бе с с изтекъл мандат. През 2015 г., по време на управлението му, пенсионни компании излязоха с призив за оставката му с обвинения в некомпетентност. Тогавашният шеф на надзора Стоян Мавродиев остави скандала да отшуми, без да санкционира подчинения си, с когото отново сега работят заедно.

Гаранционният фонд е структура с 80 млн. лв. капитал, която улеснява достъпа до финансиране на малки и средни предприятия. По данни за 2016 г. фондът е гарантирал предоставени от търговските банки кредити за 655 млн. лв. в полза на 5300 компании. През него тече финансиране от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по плана "Юнкер", а също и по програма COSME на Европейската комисия (ЕК).

Микрофинасиращата институция ДЖОБС също работи с малки и средни предприятия, като освен кредити предоставя и лизинг, а в края на 2016 г. портфейлът й бе 12.2 млн. лева.

В прессъобщение на ББР новоназначеният за изпълнителен директор Ангел Джалъзов бе представен като експерт с над 15-годишен опит в сферата на международното инвестиционно банкиране, управлението на активи, капиталовите пазари, проектното финансиране, инвестиционните продукти, супервизията и управлението на финансовите инструменти. Припомня се кариерата му в закрития по време на кризата български клон на инвестиционния фонд KD Investments и KD Pelikan.

На освободените ръководни места в КФН се наместиха проверени партийни кадри.
Бившият шеф на НАП и заместник.финансов министър Бойко Атанасов стана заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност". Народното събрание на Република България го одобри на 11 октомври 2017 година.

Заместничката на Менда Стоянова като шеф на бюджетната комисия на парламента - Диана Йорданова, пък седна в креслото на Джалъзов и стана заместник-председател на КФН, ръководещ Управление "Осигурителен надзор". Йорданова е верен ГЕРБ-ерски кадър. От 2007-а  до 2011 г. е председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси към общинския съвет гр. Бургас, а след това - народен представител от парламентарната група на ГЕРБ.

Като пишем за КФН, трябва да обърнем внимание и на един позабравен шеф на Комисията  (от 2003-а до 2009-а), който оглави Висшето училище по застраховане и финанси след продажбата му. В средата на септември финансистът с дългогодишен опит и постижения в сферата и в мениджмънта Апостол Апостолов стана президент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Дни преди това се финализира и сделката, с която ВУЗФ стана част от медийната група Investor Media Group.

Апостолов се беше подковал с повече от десет години опит като преподавател във ВУЗФ в дисциплината “Kапиталови пазари“. От 2011 г. той беше начело на надзорния съвет на Тексимбанк, а от 2012-а беше председател на съвета на директорите на "Централен депозитар" и член на надзорния съвет на "ЧЕЗ Разпределение".

Дамата, която дълги години беше лицето на застрахователя "Армеец" - Цветанка Крумова, напусна управата на дружеството. Това беше поредната стъпка в продължаващите рокади в ръководството на "Армеец". След като през ноември 2016-а от управлението на застрахователната компания излезе един от дългогодишните й директори - Румен Георгиев, дружеството се раздели и с Крумова.

В продължение на 11 години - до септември 2016 година, Цветанка Крумова е член на УС и изпълнителен директор на ЗАД "Армеец", а преди това бе директор на дирекция "Правна" и член на УС на ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп". Участвала е в управлението на ЗАД "Булстрад-Живот", "Интерлийз" АД, ПФ "Кооператор" АД, ТБ "Кредит Експрес" АД.

След раздялата си с "Армеец" носителката на приза "Мисис Икономика" 2013 за финанси пое функцията "Мениджър проучване на пазари, съветник по застраховане" в корпорация "Развитие". При написването на този текст "БАНКЕРЪ" разговаря с нея и се оказа, че е напуснала това работно място по лични причини.

Начело на мениджърския екип в "Армеец" застана Миролюб Иванов. Той представлява дружеството самостоятелно или заедно с всеки един от останалите изпълнителни директори. На такива позиции са избрани Константин Велев, Диана Манева и Вася Кокинова, които станаха и членове на управителния съвет. В управителния съвет освен тях са Валентин Димов и Галин Горчев - като членове, а самият УС се управлява от Александър Керезов в ролята му на председател.
Кариерният път на Миролюб Иванов е тясно обвързан с холдинга "Химимпорт", част от който е и застрахователното дружество, като преминава през различни счетоводни позиции в него, както и през разнообразни ръководни постове в свързани с холдинга компании, сред които "Омега финанс", "Балкан Хемус груп", "Българска корабна компания", "Зърнени храни България", "Проучване на добив на нефт и газ", "ЦКБ-Сила", "Национална стокова борса" и др.

Константин Велев има над 19 години професионален опит на българския застрахователен пазар както от страна на регулаторите (в бившата Дирекция за застрахователен надзор), така и от страната на бизнеса. През 2000 г. става изпълнителен директор на застрахователя "Орел", придобит през 2006 г. от италианската Generali. След това е изпълнителен директор и член на управителния съвет на "Дженерали застраховане", "Дженерали животозастраховане" и "Дженерали България холдинг", а от 2008 г. до май 2016 г. е изпълнителен директор на презастрахователя в групата - "Джи Пи презастраховане". В "Армеец" неговият ресор е автомобилното застраховане.

Дейността, свързана с останалите класове застраховки - плюс презастраховането, беше поверена на Диана Манева, която също е бивш мениджър от "Орел" и "Дженерали". Тя също има над 19 години опит в областта на застраховането на българския пазар, като освен това е и член е на управителния съвет на специализираната организация на Съвет на жените в бизнеса в България.

Четвъртият нов изпълнителен директор на "Армеец" - Вася Кокинова, пое дейностите, свързани с правното обслужване на застрахователната, презастрахователната и ликвидационната дейност в компанията. Тя е юрист по образование и в професионалния си път е участвала в проекти по създаване на застрахователни компании. Работила е в бившата застрахователна компания "София инс", а от 2001 г. е юрисконсулт в "Армеец", като през 2003 г. поема ръководството на правна дирекция в дружеството като главен юрисконсулт.

В края на август миналата година Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на застрахователна компания (ЗК) "Надежда" заради неспазване на изискванията за платежоспособност и груби нарушения на застрахователния кодекс, затруднили надзорната работа на регулатора върху дружеството. Това остави собственика на ЗК "Надежда" (по-известна като "застрахователят на армията и енергийните компании") Виктор Серов без работа. Той намира решението на КФН за неаргументирано и ще го обжалва в съда.

"Продължаваме докрай, макар че бизнесът е вече съсипан. Създадохме една европейска компания, която беше унищожена от институция, чието предназначение е да брани интересите на бизнеса. С това тя на практика затвори вратите на Италия за българския бизнес", коментира Серов.
От лятото на миналата година начело на "Застрахователно дружество България" АД застана  Николай Логофетов. Той заема поста на изпълнителен директор и член на УС, като дружеството е  един от лидерите в здравното застраховане на българския пазар.

Той стана част от  ръководния екип на дружеството на 17 юли 2017 на мястото на Емил Вучков, който бе изпълнителен директор в продължение на две години.

Николай Логофетов има над 22 години опит в сферата на застраховането. Професионалната си кариера започва в ЗАД "Булстрад Живот", впоследствие работи в AIG Life България, в "Граве България Животозастраховане" ЕАД и на "Граве България общо застраховане" ЕАД, управител на "Граве имоти" ЕООД.

На печелившите: "Честито!", както е прието да се казва.

На останалите - "Късмет в следващия тираж!"

 

<!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във