Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хампарцумян препоръча да не се създават свръхочаквания към еврозоната

Председателят на УС и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян препоръча да не се създават свръхочаквания за приемането на еврото. Според него влизането в еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на средата в България, а ефект от приемането на европейската валута ще бъде усетен от "икономически активните" хора.

Той отбеляза, че поставянето на дата за присъединяването на еврозоната е прибързано. Чакалнята за еврозоната - механизма ERM II е около две години, но има технически параметри, които могат да отнемат и повече време, разясни банкерът. 

Покачването на цените още при влизането в чакалнята за еврозоната Хампарцумян определи като спекулация.

Той призна, че е наивно да се очаква България скоро да достигне нивото на живот на Германия. Евентуални "неблагополучия" в отделна банка биха били по-лесно преодолими при влизането ни в еврозоната.

"За българина дали в джоба има евра, или левове, почти няма никакво значение", каза Хампарцумян. 

Той отчете, че евентуални "неблагополучия" в отделна банка биха били по-лесно преодолими при влизането ни в еврозоната. Случаят КТБ така или иначе не можело да бъде повторен.

Българите са предпазливи при кредитите и са по-малко задлъжнели от жителите на някои западни държави, отбеляза банкерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във