Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хампарцумян: Лихвите по депозити няма да стигнат нулата

"Лихвите по депозити няма да стигнат нулата", изрази категоричното си мнение пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян, без да уточни, какво се случва с таксите и комисионните и дали те не надвишават вече самите депозитни лихви. Той се оплака, че между банките лихвите вече са отрицателни, но че за всичко е виновна Европейската централна банка, която се опитва да стимулира кредитирането и потреблението и да се стигне до "здравословна инфлация" от няколко процента.

Банкерът съжали, че хората не са чак толкова уверени в бъдещето си и това спъва до някъде тяхното потребление, а от там липсва и апетитът за инвестиции, било вътрешни или външни. Банкерът отново затвърди всеобщото мнение, че лихвите по кредитите са наистина по-ниски, отколкото през 2008 г., но дори и на тези нива хората са предпазливи при вземането им.

Хампарцумян изрази надежда, че ще се стигне до ново равновесие и че няма да напомпаме следващия балон, който да ни изненада след време. Според него е позитивно, че лошите кредити имат тенденция към стабилизиране и спад и като цяло ситуацията е овладяна, не само от банките, но и от самата икономика. Растежът се усеща първо от икономически най-подготвените и ако не си си дал труда да научиш това, което се търси, не го усещаш.

По повод предстоящия стрестест на банките, Хампарцумян заяви, че това е проверка на качеството на активите. В крайна сметка, след стрестеста, ще има по-високо спокойствие, без изненади в банковата система на страната, прогнозира банкерът.

Хампацумян не се учуди, че най-интересните части от доклада на "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ все още са засекретени. Според него това го прави едно поучително четиво. "КТБ беше със съвсем различен бизнес модел от тази, която аз управлявам", обобщи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във