Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гуверньорът на австрийската централна банка Евалд Новотни призовава за регулация и ДДС за биткойна

Управителят на австрийската централна банка Евалд Новотни за пореден път призовава за регулации за биткойна, като този път поиска и данъчно облагане с ДДС за криптовалутата. „Не може да допускаме това – да решим да спрем да печатаме банкнотата от 500 евро, за да се борим срещу прането на пари, да налагаме толкова строги правила дори за малките спестовни съюзи, за да гледаме безучастно след това как с биткойна се перат пари в целия свят. Има спешна нужда от действие“, казва Новотни, който е член на Съвета на Европейската централна банка (ЕЦБ), пред германския Süddeutsche Zeitung, цитиран от Инвестор. По думите му трябва да се заложат правила, каквито има и при други финансови сделки. „Всички участници в дадена трансакция открито трябва да показват идентичността си. По този начин биткойнът може да се срине“, добавя той. „Има нужда да облагаме биткойна с ДДС, тъй като той не е валута“, твърди още банкерът.

През 2017 г. курсът на криптовалутата скочи с около 1 400 на сто. Една от причините за ръста е въвеждането на фючърсни сделки от две големи борси и навлизането на биткойна по този начин в класическата финансова система.

Във вторник един биткойн се обменяше на платформата  Bitstamp за 14 102 долара, лек ръст спрямо понеделник. В началото на 2017 г. цената бе около 1 000 долара за биткойн. Това не е първият път, в който Новотни призовава за по-засилени регулации. "Европейският съюз трябва да се замисли за регулиране на биткойна", заяви той в началото на декември. „Само заради мащаба със сигурност става все по-необходимо да се обсъди дали трябва да има регулации и под каква форма да бъдат те“, каза тогава Новотни.

„Особен аспект, който трябва да се обсъди, е въпросът доколко регулациите за прането на пари са релевантни в случая“, допълва той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във