Банкеръ Daily

Финансов дневник

Грешки за милиони има в отчета на СУ

Грешките в отчета на Софийския университет "Св. Климент Охридски” са за милиони. Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред bТV.

Преди дни одитният орган отказа да завери финансовият отчет на Софийския университет за 2016 г., тъй като не давал вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на вуза.

"Има несъответствие на данните, които се посочват в отчета, баланса и оборота на СУ с обобщените данни на останалите факултети”, поясни Цветков. Той даде два примера. Единият е за компютрите в университета, където има разминаване от 4,5 млн. лв., а другият е за разминаване в размер 7 млн. лв. между наличните активи и счетоводните данни на вуза. Има разминаване между отчетите и наличната техника.

"Университетът трябва да извърши проверка, за да установи дали това са счетоводни грешки или липси”, поясни Цветков. Според него нередностите трябва да бъдат отстранени, а виновните наказани.

Цветков припомни, че Сметната палата няма разследващи функции, а са сигнализирали ДФИ, които имат тези права.

При разплащанията на университета също има нарушения. "Имало е трайна практика служебните аванси да се изплащат в брой, а не по банка. Разплащането за стоки, депозитите за тръжни процедури и други също са били в брой”, заяви председателят на Сметната палата. От СУ са нарушили и разпоредбата за плащания в брой до 10 хил. лв.

Нарушението при  президентската кампания на Румен Радев е , че инициативният комитет е продължил да събира пари и след приключването на кампанията. Според Цветков това се дължи на пропуск в законодателството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във