Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Гражданска отговорност" се върти в кръговото движение

Близо два месеца размерите на лимитите за обезщетения за претърпени болки и страдания от роднини и близки заради жертва на пътя се въртяха в общественото пространство, за да се върнат общо взето в изходна позиция. Това говори поне три неща: а именно, че освен нисък парламентарен професионализъм и слабост на изпълнителната власт, има и недостатъчен лобистки потенциал на застрахователния бранш.

Старото положение беше да се плаща щета „сълзи“ на най-близките – съпруг/съпруга, деца и родители безлимитно. Върховният касационен съд със свое решение обаче вкара в чакалнята за пари от смъртта на близък - братя, сестри, братовчеди, баби и дядовци, едва ли не цялата рода. Така, не без помощта на неморални адвокати общите плащания за мъка и скръб започнаха все по-често да достигат половин милион лева. Това би могло да фалира системата, освен ако не се вдигне цената на полицата „Гражданска отговорност“. Застрахователите заплашиха, че тя ще скочи до 1000 лв. средно.

Полицата не скочи толкова много, но за нула време вдигна цената си с до 50 на сто. Така средната й цена от 200 лв. отиде до 300 лева.

Между първо и второ четене на Законопроекта за промени в Застрахователния кодекс председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени, които лимитират до 20 000 лв. обезщетенията за роднини и близки на загиналите в катастрофи. Малко по-късно, на 4 ноември, премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от групата на ГЕРБ да не приемат внесените промени в Застрахователния кодекс. Подобен таван на обезщетенията има в евродиректива и според противници на промените не е необходимо още едно ограничение.

Това се стори множко на застрахователите и те поискаха орязване на лимитите. Накрая бюджетната комисия гласува на 20 ноември безлимитни плащания за скръбта на най-близките и до 5 хил. лв. за далечни роднини.Средното изплащано обезщетение за загинал в катастрофа от застраховател е 118 000 лв. към 2017 г., каза след заседанието Стоянова. За тази година има вече три дела на Върховния касационен съд, които касаят широкия кръг лица. Те са за по 100 000 лева.

Ограничавайки с таван до 5 000 лв. възможните претенции на тези роднини и близки по вече настъпили събития с 5-годишна давност, се дава възможност да няма голяма претенция, която би повлияла върху размера на "Гражданската отговорност". С промените се гарантира, че 3 млн. души няма да плащат по-скъпа застраховка, аргументира се Стоянова.

"Застрахователите не искат намаляване на обезщетенията по "Гражданска отговорност" след смърт на пътя. Те настояват да се плаща изчислимото, което не дава възможност за злоупотреби." Това заяви председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова.

"Не искаме лимитиране на обезщетенията по "Гражданска отговорност" като цяло. Искаме лимитиране на един много конкретен компонент по тях, който е нараснал като раково образувание, изял е останалите обезщетения по "Гражданска отговорност" и пречи да се дават справедливи обезщетения", подчерта Несторова. Председателят на Асоциацията на застрахователите визира компонента "болка и страдание".

Според Несторова в страните от ЕС съдът дава дори и по-големи обезщетения от тези у нас, но предимно на база на искове за конкретни имуществени щети - за загубени доходи, за издръжка на децата и т.н.

Такъв тип искове обаче у нас почти няма, посочи Несторова. По думите й средният размер на обезщетенията за болки и страдания е скочил с 50% за 5 години без икономическа логика. Има случаи, при които адвокати прибират половината или даже почти всички спечелени пари.

Малко по-рано председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова призова обществото и медиите да подават сигнали за адвокати, които спекулират с мъката на пострадалите, за да не се хвърля петно върху цялата адвокатска гилдия.

Висшият адвокатски съвет се противопостави на колеги, които печелят от катастрофи. Не може цялата адвокатура да страда, категорична е Ралица Негенцова.

"Идеята е да се преместят от недоказуеми към доказуеми искове", подчерта Несторова. Така на адвокатите ще им се наложи да вършат реална работа по проучване на нуждите на своите клиенти.

Светла Несторова отново поиска да бъде създадена конкретна методика при определянето на претенциите за имуществени щети. Застраховането не плаща справедливост, кръвнина и възмездие, допълни тя.

Според депутати от ГЕРБ това ще се случи до половин година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във