Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Синдиците ще оспорват в съда всички сделки, които привилегироват кредитори в КТБ

Временните синдици в КТБ ще оспорят в съда всички сделки, които привилегироват едни кредитори пред други. Това увери финансовият министър Владислав Горанов след края на днешното правителствено заседание.

Горанов уточни, че цесията на министъра на културата Вежди Рашидов е законна, но ако тя нарушава предимството на друг кредитор и Рашидов се явява привилегирован кредитор, това ще бъде една от първите атакувани в съда сделки. Той отново изтъкна, че правителството гарантира, че ще всички сделки, които пряко или косвено увреждат имуществото на КТБ или привилегироват един кредитор пред друг, ще бъдат оспорени пред съда. Това са огромни по обем и материален интерес сделки, някои от тях сключени извън банката, в гражданския оборот, както и определени операции, свързани с прихващания, допълни още финансовият министър.

Наскоро сам Рашидов призна, че се опитва да спаси парите си в КТБ, но в последствие обяви, че в крайна сметка не е успял да си върне влоговете от 2.5 млн. лева. Според документи, публикувани в блога на журналиста Мирослав Иванов, обаче културният министър е спасил парите си, като е осъществил две цесии - за 660 хил лв. и 1 939 995.52 лева. Едната е извършена с "Риск инженеринг - Д" ЕООД, чийто управител е Богомил Манчев, а втората с фирмата "Кимпекс енерджи" АД, която се занимава с разпределение и търговият на електрическа енергия.

Горанов подчерта, че оспорването ще е без значение от името, което стои в договора. "Дали това е Вежди Рашидов или някой друг по-известен или по-малко известен български гражданин, който е имал лошата участ да стане кредитор на КТБ в несъстоятелност", увери той.

Министърът съобщи още, че е информиран днес от Фонда за гарантиране на влоговете, че съдът е излязъл с решение за неплатежоспособност на КТБ с дата 6 ноември 2014 година – датата на отнемане на лиценза на банката. По думите му вероятно сегашните временни синдици да бъдат обявени за постоянни и всичко това, което се говореше преди.

"Предстоят много сложни процедури, които ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там", подчерта Горанов и отново увери, че кредиторите ще бъдат равнопоставени, както е и по закон.

Министърът обясни още, че не е запознат със съдържанието на изчезналия доклад на ДАНС от 2013 година, съдържащ данни и за финансовата стабилност на страната. Вчера председателят на комисията Десислава Атанасова лаконично разказа пред медиите, че от изслушването на шефа на ДАНС Димитър Георгиев се оказало, че годишният доклад на Агенцията, който по закон се изготвя и се внася от председателя в Министерски съвет, е бил входиран. Оттам обаче той така и не е достигнал до парламента.


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във