Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов се закани да атакува над 180 прихващания в КТБ

Всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността на КТБ, ще бъдат атакувани. Това обяви по време на парламентарния контрол финансовият министър Владислав Горанов.

"Установени са над 180 броя прихващания, които ще бъдат атакувани. Заведени са към този етап 8 дела за обявяване на относителна недействителност на прихващанията. Те са за над 4,6 млн. лева", съобщи още финансовият министър.

Той отговори на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров, който изтъкна, че по негови данни прихвъщанията са за над 900 млн. лева.

"Въпреки, че нямаме прецедентно право, най-тежко и важно ще бъде първото решение по едно такова дело", обясни Горанов. По думите му са образувани над 50 съдебни производства с искане от страна на КТБ за откриване на производство на състоятелност срещу синдици и над 35 други съдебни производства срещу длъжници на банката. Над 200 кредита вече са обявени за предсрочно изискуеми

Той увери, че огромен ресурс и капацитет от юристи е ангажиран от синдиците, защото всеки казус е различен и достатъчно сложен от правна, и от фактическа гледна точка. В същото време увери, че в непродължителен срок накуп исковете ще бъдат подадени в съда. 

Той информира още, че фирмата, която ще проследява парите на банката, ще помага и на прокуратурата при оформянето на обвинителния акт.

"Предоставено им е задание и от прокуратурата, така че да бъдат използвани като експерти, които да подпомогнат и организацията на работата на прокуратурата във връзка със съмненията за нарушение на закона при управлението на КТБ от нейното ръководство и собственици", каза Горанов. 

Той припомни, че на поканата на Фонда за гарантиране на влоговете са се отзовали общо 11 компании. След като са представили план за действия и са отговорили на въпроси на фонда, измежду тях са избрани двете най-големи в света, с които преговорите продължават и се очаква да приключат до края на този месец.  

"Започват преговори за подобряване на параметрите и условията по договорите. До края на тази седмица се очаква преговорите да приключат и да има подписан договор. Има вероятност да бъде избрана най-голямата компания в света с опит в тази област", каза още финансовият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във