Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Очакванията към доклада за КТБ бяха преекспонирани

Изводите в документа можело да създадат пречки за възстановяване на парите

Очакванията към доклада на "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ бяха твърде преекспонирани. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти след края на редовното правителствено заседание, след като вчера Министерство на финансите изпрати доклада на компанията в секретното деловодство на Народното събрание.

Горанов обясни, че документът е минал през Министерството на финансите, след което е постъпил в секретното деловодство в Народното събрание. Самият той не се е запознал с него, тъй като както много хора не осъзнават, че той съдържа банкова тайна и всички се движат по ръба на закона. Въпреки това документът е предоставен в парламента заради обществения интерес и ще стои там колкото е необходимо, подчерта още финансовият министър. По думите му ако договорът с фирмата бъде нарушен, разследващата фирма може да предяви претенции.

"Ако се прецени, че общественият интерес надделява - няма пречка за това", коментира Горанов и допълни, че другият риск е изводите от доклада да създадат допълнителни пречки пред качествената работа на синдиците по възстановяване на средствата.

Според министъра в доклада ще се види това, което се е видяло и в доклада на специално създадената парламентарна комисия за КТБ. "Когато говорим за проблеми в една банка, трябва да се обърнем към това кой може да ги създаде - оперативното ръководство. Ако има раздавани необезпечени кредити, лоша политика на управление, граничещи с кражба и пирамида, не знам какво се очаква повече от този доклад освен извода, че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството", мотивира се Горанов.

Той обясни, че след направената промяна в закона са атакувани хиляди сделки и прихващания. За съжаление доста време е загубено от неплатежоспособността до несъстоятелността на банката, през което време доста хора са предприели сделки, които към онзи момент са били законни, смята финансовият министър и допълни, че това допълнително е затруднило работата на синдиците.

"Една банка не може да бъде ограбена, освен ако някой не разбие трезора, нещо за което има обвинения към някои от акционерите на банката, или ако не се раздадат необезпечени кредити. Ако общественият интерес е такъв, че трябва да се знае още повече за несъстоятелността на банката, смятам, че не с популистки лозунги, а с промени в Закона за банковата несъстоятелност може да се разкрие всичката налична информация в КТБ, която да покаже кой е участвал в разграбването на банката. Ако депутатите смятат, че има нужда от още такива промени, интересът ще надделее и такива ще бъдат направени", каза още Горанов. Той обаче е на мнение, че в случая се говори по-скоро за силни популистки опити да се отклони това, което по същество е престъпление, в една или друга посока. "Няма как една банка да се докара до фалит, освен от онези, които я управляват, и тези, които я притежават", изтъкна Горанов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във