Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов обмисля да уволни синдиците на КТБ

До края на деня Владислав Горанов ще реши дали да предложи на Фонда за гарантиране за влоговете да освободи един или повече синдици от постовете им. Това обяви финансовият министър пред журналисти в парламента.

Какво решение ще вземе министърът зависело от анализ на фактическата обстановка, свързана с дейността на синдиците. Горанов обясни, че решението му е провокирано от грешките, които допуснаха синдиците в един от последните списъци, публикувани този месец

По време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите Жельо Бойчев от БСП и Мартин Димитров от Реформаторския блок Горанов уточни, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките е използвал общо малко над 1.67 млрд. лева от заема, сключен от правителството в края на 2014 година. Тези средства са усвоени на няколко транша в периода декември 2014 г. - март 2015 г. и са използвани за изплащане на гарантираните влогове в изпадналата в несъстоятелност КТБ.

По силата на договора фондът трябва да извършва лихвени плащания по заема веднъж годишно на 15 април. През тази година институцията е внесла 16.574 млн. лева под формата на лихви. Очаква се до средата на април да бъде направено и второ лихвено плащане по заема. Сумата, която е събрана до момента от синдиците е 10% от заема, като той ще бъде върнат, независимо от кой източник.

Правителството ще издаде държавна гаранция за отпускане на заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките и преговорите са много напреднали, каза още Горанов. Той уточни, че се обсъжда възможността институцията да изтегли заем в размер на общо 600 млн. евро - по 300 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната банка за възстановяване и развитие. Средствата могат да се използват в две направления - за поддържане на ликвидността на фонда или за погасяване на задълженията към държавата.

Горанов обяви още, че ще отправи питане към синдиците на КТБ, защо не са оповестили цесионерите. "Не пестим време и средства да водим тежките и сложни съдебни дела, свързани с възстановяването на имуществото на банката. Полагаме всички усилия в тази посока, но разбирате правната сложност на процесите и големия материален интерес", коментира той.

Финансовият министър изтъкна, че умни и интелигентни хора години наред са работили в обратна посока и са сключвали много сделки с една-единствена цел - да не можем да съберем парите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във