Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов не знае колко пари от КТБ ще се съберат

Министърът на финансите Владислав Горанов не посмя да прогнозира колко пари ще се съберат от масата на несъстоятелността на фалиралата КТБ. Според него това зависи най-вече от работата на българския съд. 

По време на парламентарния контрол финансовият министър обясни, че в момента се водят дела, чиято цел е да се защитят от нелоялни длъжници активите на банката." В момента има съдебни дела в различни юрисдикции като са подадени 287 заявления за прихващане за над 303 млн. лв. Предприети са и действия по обезпечаване на вземания", съобщи Горанов.

В отговор на въпрос той уточни, че на "Аликс партнърс" не е работа да събира дългове, но освен препоръките във вече изготвения доклад, те давали и адхок съвети на синдиците на банката за събиране на вземанията.

Независимият депутат Георги Кадиев определи двамата синдици на КТБ като "счетоводителка от Троян и адвокат на свободна практика от Варна". Според него дори тези 303 млн. лв. да успеят да съберат, ще е героизъм от тяхна страна. Неговата оценка е, че ще бъдат възстановени не повече от 5% на от масата на несъстоятелността на банката.

Финансовия министър от своя страна смята, че предприетите мерки, ще възстановят сумата, равна на отпуснатия на Фонда за гарантиране заем, с който бяха изплатени гарантираните депозити във фалиралата банка.

"Най-голямото разграбване вероятно е станало в края на предишния парламент, когато той нямаше воля да промени законодателството и да реши какво ще се случва с КТБ. Загуби се много време, няма как да се дистанцираме от това, че през този период са се случвали много неща, които са увредили масата на несъстоятелността", обясни Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във