Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Инвестициите не са сринали, а растат

Инвестициите не само не са сринали, а напротив - растат. Това се вижда от многото на брой нови производствени предприятия, които се откриват, заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на критиките на президента Радев към правителството. 

"Това е една, няма да го наричам игра със статистиката, но не отива на толкова високопоставени политици да се подвеждат лесно по сравнението на неизгладени данни по отношение на инвестициите", посочи Горанов пред журналисти в София. 

Той изтъкна, че през цялата 2017 г. се е говорило колко са се сринали инвестициите спрямо 2016 г., като отново се сравнявали предварителни с окончателни данни. "За съжаление на лошите пророци, когато излязат окончателните данни за 2018 г., ще се види, че инвестициите са нараснали, така както бе през 2017 година. Но това е въпрос на интерпретации и на целта на изказването", заяви Владислав Горанов. 

По думите му президентът Румен Радев е дал заявка за предсрочни избори, което означава, че не одобрява правителството. "Аз мога да намеря много поводи да кажа за хубавата работа. Като минем през 30% увеличение на БВП за последните няколко години, 40% повече данъчни приходи в бюджета, 50% увеличение на минималната заплата и то до края на 2018 година. Все неща, които са от полза за хората", допълни финансовият министър. 

По отношение на упреците, че кабинетът харчи бюджетния излишък без санкцията на парламента, той подчерта, че "не от вчера" правителството имало право да размества отделни разходни показатели. "Със сигурност и в Закона за устройство на държавния бюджет от 1996 г. го има. И тогава даже не се изискваше решение на Министерския съвет, а ставаше само с подпис на министъра на финансите. Това беше валидно до първото правителство на Бойко Борисов", каза още Горанов. 

Той определи като "изключително прозрачен" изборът на САЩ и F-16 в конкурса за придобиване на нов изтребител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във