Банкеръ Daily

Финансов дневник

Френският финансов министър очаква по-нисък бюджетен дефицит

Френското правителство направи низходяща ревизия на прогнозите си за бюджетния дефицит на страната за тази и следващата година, посочи във вторник финансовият министър Бруно льо Мер пред телевизия France 2.

Властите в Париж вече залагат на дефицит в размер на 2,9% от БВП през 2017-а година и негово свиване до 2,6% през 2018-а година, след като първоначалните прогнози на новото френско правителство бяха за бюджетни дефицити съответно от 3,0% и от 2,7 на сто.

"През 2017-а година ние ще се прицелим в дефицит на публичните финанси от 2,9% от БВП на страната, а за 2018 година очакваме дефицит от 2,6 на сто, заяви финансовият министър. Това е малко по-добро от първите ни прогнози, тъй като и икономическият растеж на Франция се оказва малко по-силен от очакваното", мотивира се той.

Бруно льо Мер добави, че целта на правителството е да намали публичните разходи през 2018-а година с 16 млрд. евро и че държавните разходи ще бъдат съкратени в рамките на петгодишен период до 50% от БВП от настоящите 54,6 на сто. Според него бюджетът на следващата година ще подкрепи френската икономика.

В понеделник той и френският бюджетен министър Жералд Дарманин заявиха, че френското икономическо възстановяване е достатъчно силно, за да даде възможност на властите в Париж да съкратят държавните разходи и дефицита, без това да навреди на растежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във