Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Фирми мамили с кеша

Липсват пари от касите на фирми, декларирали пред приходната агенция, че държат големи суми в брой. Това стана ясно, след като миналата седмица Националната агенция за приходите (НАП) разпореди данъчни проверки на компаниите с големи наличности на пари в брой.

Напомняме, че при старта на инспекциите данъчната агенция съобщи, че близо 1300 фирми са обявили, че имат по повече от 1 млн. лв. в касите си, а повече от 10 хил. дружества са обявили над 100 хил. лв. в наличност.

"Над 10 хил. фирми са декларирали странни и нелогични финансови резултати, говорим за милиони левове", обясни пред "БАНКЕРЪ" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той подчерта, че проверките все още са на много ранен етап. 

Опасенията на ревизорите са, че чрез деклариране на пари в брой фирмите правят скрито разпределение на печалби и избягват данъци.

Съществуват и съмнения, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и на данък върху дивидентите. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и на свързани с тях лица за разходи, които не са предназначени за дейността на дружеството - например скъпи командировки до екзотични държави или ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой за суми над 10 хил. лева.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.

Данъчната администрация дава шанс на фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби, да уведомят службата и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти. Очакванията са броят на  възложените проверки да нарасне значително в близките месеци.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във